TRUT: “U Hrvatskoj je u funkciji 576 stožera civilne zaštite”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut u utorak je gostovao u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” na HRT-u. Komentirao je aktualno stanje oko koronavirusa i podsjetio koje su mjere još na snazi.

Jučer je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio kako više neće biti konferencija za novinare Stožera svakoga dana. “Konferencije za novinare su jedan segment vođenja krize, stožer je imao 95 konferencija kako bi sve ono što se događalo prenio javnosti, informacije i mjere. Stožer i dalje funkcionira, u funkciji je 576 stožera civilne zaštite diljem zemlje. Svi imaju svoje zone u svojim općinama i gradovima. U stožerima je oko 4500 ljudi, mobilizirali smo oko 18 tisuća pripadnika Civilne zaštite”, otkrio je Trut.

Dodao je kako je diljem Hrvatske bilo mobilizirano 50 karantena, a sada ih je samo šest. Rekao je i kako je na snazi mjera samoizolacije samo za one koji su bili u kontaktu s oboljelom osobom, dok je mjera samoizolacije koja se tiče ulazaka u Hrvatsku ukinuta.

Trut je rekao da je na Braču situacija dobra. “Teče onih 14 dana u kojima smo ograničili kretanje, što je temeljna mjera koja nas brani od virusa. Dosad je 400 i nešto testiranih, 40-ak je zaraženih. I jučer je testirano oko 150 osoba, rezultate ćemo znati danas, nadamo se da neće biti zaraženih. Epidemiolozi su pohvatali sve što su trebali i nadam se da će uskoro sve i završiti”, objasnio je.

Podsjetio je da se prilikom putovanja treba pridržavati mjera. “Ništa nije kako je bilo prije. Kad se putuje treba paziti na razmak, ne dirati svašta, prati ruke… Što se tiče okupljanja, ne može se okupljati više od 40 osoba na jednom prostoru, ali se mora držati razmak”, istaknuo je.

Trut je komentirao i jesu li djeca u školama sigurna. “Djeca, kao i svi mi, sigurna su koliko mogu biti sigurna u ovom trenutku. Ako se drži socijalna distanca nema problema što se tiče prenošenja virusa ili ponovnog bujanja. HZJZ zajedno s Ministarstvom napravio protokol, preporuke, kako se ponašati u školi, ako se svi ponašanju sukladno svim preporukama, apsolutno su sigurni”, kazao je Trut za HRT.

Komentiraj