TRUT: “Svi koji trebaju mogu u bolnice, one rade u normalnom režimu”

Zamjenik načelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite Damir Trut u nedjelju je gostovao u Dnevniku N1 televizije, gdje je komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom.

Na pitanje hoće li i dalje biti moguć odlazak u bolnice u Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu nakon odluke Stožera da se u tim bolnicama zabrane posjete, Trut je rekao: “Svi koji imaju uputnicu ili potrebu doći u bolnicu na pregled mogu doći jer bolnice rade u normalnom režimu. Već su u nekim bolnicama postavljene kamere koje mjere temperaturu”.

Istaknuo je i da za sve novozaražene znaju gdje su zaraženi i koji su kontakt imale. “Za sve osobe se zna. Postoji određena transmisija virusa unutar populacije, za jednu osobu se ne zna izvor zaraze, ali se zna da se zarazila na svom radnom mjestu”, dodao je.

Trut je poručio da se i u javnom prijevozu svi trebaju držati preporuka i ne ulaziti u autobus i tramvaja gdje je prevelika gužva, a to ne bi smjeli dopustiti ni odgovorni za linijski prijevoz i moraju osigurati razmak, a podsjeća da je preporuka i da se nose maske.

Na pitanje zašto nema obvezne karantene ili samoizolacije za ljude koji dolaze iz Srbije ili BiH Trut kaže da su promišljali i o tome, ali misle da u ovom trenutku to nije potrebno.

“Imamo režim na granici, svi koji dolaze iz BiH ili Srbije se nadziru, prvenstveno ne može u Hrvatsku ući nitko tko nema posebnu potrebu – neki neodgodivi posao ili aktivnost, a i svi oni se i vraćaju”, zaključio je Trut.

Komentiraj