Trut: “Sve nepravilnosti se kažnjavaju”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut govorio je za RTL o najavljenim kaznama za kršenje epidemioloških mjera.

“Inspektori Civilne zaštite i policija i inspektori Državnog inspektorata rade svih ovih osam mjeseci pandemije na način da su prvih mjeseci samo upozoravali i tražili da se ispravljaju greške, a u zadnjih mjesec dana nadzor ide s kažnjavanjem. Sve nepravilnosti se kažnjavaju”, kaže.

Ako građani ne budu željeli surađivati? “Mislim da je to manji broj građana od kojih možemo očekivati nepridržavanje, pratimo svih ovih mjeseci, u prvom dijelu koronakrize su se zaista svi, velika većina pridržavali, sada je to malo popustilo, vjerojatno i zbog trajanja epidemije i neki drugi psihološki elementi koji su to potaknuli i zbog tog manjeg broja ljudi koji se ne pridržavaju mjera i ugrožavaju mjera se i donose ove kazne i izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od epidemija kojim se može kažnjavati i fizičke osobe”.

Hoće li legitimirati obitelj koja sjedi na klupi? “Svi koji žive zajedno bi bilo apsurdno da tražimo da nose maske, ako nema nekoga među njima da je zaražen. Obitelji vani nemaju potrebe da imaju maske. Ali svima se preporuča da drže razmak u svim oblicima druženja. Maske i razmak nas čuvaju od zaraze.

Na pitanje hoće li se kažnjavati nošenje maske ispod nosa, Trut odgovara: “Prijedlog zakona kaže da ako se maske ne nose ili se nose nepropisno da se može kazniti”.

Hoće li policija upadati u stanove? “Nema potrebe”, tvrdi pomoćnik ministra policije. “Ako imamo prijavu da netko radi zabave ili privatne svečanosti ili aktivnosti koje krše odluku Nacionalnog stožera, postupat će svi oni koji su u prijedlogu zakona navedeni, a to su i policija i inspektori Civilne zaštite i Državnog inspektorata”.

Beroš: “Vjerujem da će građani prijavljivati nedozvoljena okupljanja”

Komentiraj