Trut: “Od sutra kreću korona-redari u ugostiteljskim objektima”

Nacionalni stožer objavio je nove epidemiološke mjere koje se najvećim djelom odnose na ugostitelje, a vlasnici objekata će trebati organizirati korona-redare koji će paziti da se gosti pridržavaju propisanih mjera, rekao je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u razgovoru za RTL Danas.

”Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a”, objasnio je za RTL Danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut

Vlasnici objekata određuju korona-redare

”Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači – svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara”, kazao je Trut.

Situacija na terenu prihvatljiva

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je ”uredna”: ”I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima”.

Kazne se mogu izreći, ali za sada samo usmena upozorenja

”Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja”, kazao je Trut, a objasnio je da ”kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite”. Istaknuo je da ”postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske”.

 

Komentiraj