Trut objasnio što s onima koji su uplatili doček Nove godine

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i Šef civilne zaštite Damir Trut u utorak je, gostujući u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ HRT-a komentirao zabranu napuštanja županija koja stupa na snagu u ponoć.

“To je najbitnija mjera koja će nam svima pomoći i da mentalno i fizički ostanemo doma. Ključna teza je – ne uvode se propusnice nego zabranjuje napuštanje mjesta boravišta”, rekao je Trut.

Na proljeće je izdano oko milijun i pol propusnica, no Stožer je najavio da će ovaj put biti rigorozniji. Tako su već sada odbili oko 60 posto zahtjeva za propusnicama.

Objasnio je tko će moći i dalje putovati iz županije u županiju, a kome će ipak trebati propusnica. “Onaj dio nužnih radnika potrebnih da bi društvo funkcioniralo, oni idu na posao. Veliki dio njih smo oslobodili propusnica na način da mogu koristiti svoje iskaznice ili da im tvrtke izdaju određene potvrde da su nužno osoblje. Za one koji nemaju takvo što, a nužno su osoblje, izdajemo propusnice. Za sve ostale je zabranjeno, osim ako netko ima zdravstvenih problema, mora u bolnicu na operativni zahvat u drugu županiju”, objasnio je.

Upitan što je s onima koji su već uplatili dočeke Nove godine, Trut ističe da se odlučilo da ta kategorija ljudi koji su uplatili ranije doček može zatražiti propusnicu zato što su hoteli i privatni iznajmljivači otvoreni. ”

“U slučaju da netko nije u mjestu svog prebivališta u trenutku kad stupi odluka o zabrani kretanja, može se slobodno vratiti. Primjerice ako ode danas, on se za nekoliko dana može vratiti. Trut kaže da je to formalno pravno točno, ali da ne bi pozivao na takvo postupanje. Građani koji su uplatili doček Nove godine u hotelima ili privatnom smještaju u nekoj drugoj županiji, mogu dobiti propusnicu”, rekao je.

Kaže da kazne nikada nisu bile cilj, već podizanje svijesti kako se treba ponašati. “U ovom segmentu nismo razmišljali o kaznama. Ako netko pokuša izaći iz svog mjesta prebivališta, policija će ga vratiti”, rekao je i dodao da se nada da se nove mjere neće produljiti nakon 8. siječnja.

 

Komentiraj