Trut o shopping centrima: “Desetak minuta, odeš nešto kupiti i van, brzo”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut u srijedu je za ‘Dobro jutro Hrvatska’ HRT-a komentirao nove mjere i koliko ih se građani pridržavaju,.

Trut navodi da je stanje, što se tiče pridržavanja mjera, dobro i uredno i da se većina građana pridržava propisanih mjera. Osvrnuo se i na organizaciju javnog i međugradskog prometa, rekavši da im je to bilo najteže za organizirati, ali da su napravili preporuku kojom se dinamikom ide na posao, u školu i druge aktivnosti. “Moram biti iskren, najteže nam je bilo urediti javni gradski prijevoz jer je to vrlo dinamična aktivnost. Staje na različitim mjestima, četiri izađe, pet uđe, tko to može pratiti. To je izazovan posao”, kaže Trut.

Potom je govorio o shopping centrima. Trut kaže da je sam obišao nekoliko centara i uvjerio se da nema gužve. Ipak, gužve su bile ogromne na Crni petak. “U petak još ova odluka nije vrijedila, vrijedile su neki drugi okviri. Od subote su postrojbe civilne zaštite po šoping centrima, dali smo prioritetni nalog da se obiđu šoping centri, da se s operaterima šoping centara i dućana razgovara, da se naprave procedure i protokoli, da se obilježi sve. Sad možete vidjeti i da ispred ulaza u šoping centar stoji zaštitar koji broji ulaske i izlaske i na neki način organizira da ne bude previše ljudi. Ja sam jučer i prekjučer obišao nekoliko šoping centara i uvjerio se na svoje oči da nema gužve, to je dobro. Svima poruka da izbjegavaju sve ono što ne moraju raditi, sve ono gdje ne moraju ići, da se nekako drže svoje kuće i svoje obitelji jer je to najsigurniji dio. Ako idu, neka biraju vrijeme kad nije gužva”, rekao je Trut.

Preporučio je da, ako se u centre mora ići, da se ljudi ne zadržavaju previše. “Desetak minuta, odeš nešto kupiti i van, brzo”, rekao je Trut.

Apelirao je još jednom na ljude da izbjegavaju mjesta gdje ne moraju ići i da se drže svojeg doma i svoje obitelji jer je to najsigurnije. Trut je rekao i kako su inspekcije u ovih osam mjeseci otkako je koronavirusa napravili 111.000 nadzora i izdali stotinjak prekršajnih naloga. “Uvijek se dogodi kršenje i inspektori prvenstveno upozoravaju, ali ako se dogodi kršenje 2-3 puta onda ide kazna”, rekao je Trut.

Komentiraj