Trut: “Nove mjere bit će puno rigoroznije”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u petak je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ poručo da o situaciji s koronavirusom, koja je postala sve zahtjevnija, razgovaraju cijeli tjedan, ali i duže.

“Nove odluke su pripremljene, danas će biti raspravljene na Znanstvenom vijeću i tijekom idućeg tjedna stupit će na snagu”, rekao je Trut i dodao da ne može konkretno reći koje će to biti mjere. “Sigurno je da će se smanjivati brojevi i da će sve biti rigoroznije”, najavio je.

Kad je riječ o Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, gdje je stanje alarmantno, rekao je da su odluke za Varaždinsku županiju pripremljene i da će tijekom dana biti potpisane. “Donosi puno rigoroznijih mjera od zabrane rada, smanjivanja brojeva i puno onih nepotrebnih aktivnosti koje se događaju bit će u sljedeća dva dana stavljena na stranu”, kazao je Trut.

Trut je istaknuo kako je Međimurska županija jedna od onih koja ima najrigoroznije mjere. Dodao je i kako odluka o mjerama i mjere nisu jedina osnova na kojoj se može voditi borbu protiv epidemije, već da to moramo i edukacijom stanovništva. “Problem u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji je taj što ljudi ne poštivaju mjere skrivaju kontakte, bolesne osobe koje nisu prijavile bolest hodaju okolo, idu na posao, u ugostiteljske objekte”, dodao je Trut.

Nastava na daljinu, kazao je, nije u ingerenciji Nacionalnog stožera. Odluku o nastavi, dodao je, prepustili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja. “Kako sam čuo od ministra, nastava na daljinu nije opcija, osim za škole u kojima se dogodi veća zaraza”, kazao je.

 

Komentiraj