TRUT O NOVIM MJERAMA: ‘Nije nam cilj uvoditi represiju nego pomoći da se svi prilagodimo na novi način ponašanja’

 

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut u ponedjeljak je za HRT komentirao uvođenje novih mjera. Podsjetimo, od danas nove mjere predviđaju nove protokole za okupljanja više od 100 ljudi, obavezno je nošenje maski u trgovinama, maske moraju nositi i zaposlenici u ugostiteljskim objektima, a vraća se samoizolacija za sve one koji dolaze iz trećih zemalja u EU ili moraju imati negativni test COVID, ne stariji od dva dana.

“Mjere su temeljne i one bi trebale ući u normalno ponašanje i aktivnost svakog od nas, to je ono što stalno propagiramo, to je higijena, pranje ruku, dezinfekcija i razmak. Ako se toga držimo, onda će sigurno epidemija biti manjeg karaktera i imati manje posljedice”, kazao je Trut.

“Isto tako nadzirat će i Državni inspektorat. Ima dovoljno ljudi koji mogu ukazivati na određene greške i vidjeti provodi li se sve kako je propisano. Mi nemamo u cilju provoditi represiju i kažnjavati, nego educirati i prilagodbu svih nas na nove načine ponašanja”, poručio je. Trut kaže da su posljednjih tjedana pod nadzorom noćni klubovi te naglasio da su sada kršenja vrlo rijetka.

Dodao je da se prilagođavamo na nove stvari. “U ovom trenutku postoje zakonske osnove za kažnjavanje. Prvenstveno po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ako govorimo o klubovima ili ugostiteljstvu, po Zakonu o ugostiteljstvu, ima mandatnih novčanih kazni ili zatvaranje objekata, ali to nije cilj, nego je cilj prilagoditi sve nas na novo”, objasnio je.

Najraširenije i najjeftinije su kirurške maske.  “Treba vidjeti što je najjeftinije. Mislim da je za ovo što nama treba, za svakodnevno funkcioniranje da je maska sasvim dovoljna da nas zaštiti od udisaja onoga što je netko drugi izdahnuo. To je mjera koja će nam pomoći i ono što je bitno je da se naviknemo na nošenje maske i da nam to ne stvara nikakav problem, da smanjimo broj građana koji se odupiru takvim potrebama. Da se pripremimo za jednu zahtjevniju jesen, kada će biti i gripa”, kazao je.

“Ono što bih želio reći, je da zahvaljujem medijima koji predano prenose poruke koje mi dajemo i građanima prikazuju na koji način se treba ponašati”, poručio je.

Komentiraj