Trut: “Bude li trebalo, policija će provaljivati u ilegalne objekte”

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u ponedjeljak je za Dnevnik Nove TV komentirao kontrolu mjera vezanih za širenje koronavirusa.

Na pitanje je li moguće da se u centru Zagreba događaju zabave za koje zna puno ljudi, ali ne i policije, Trut kaže da je moguće da se tako nešto događa. “Moguće je iako takve događaje i takve aktivnosti zaista treba osuditi. To je neprihvatljivo ponašanje, ne samo iz epidemiološkog smisla nego i svih ostalih”, rekao je Trut.

“Inspektori civilne zaštite nisu ljudi koji poznaju noćni život. Oni nadziru provedbene mjere Stožera koje trebaju nadzirati, došli su u situaciju da moraju nadzirati noćni život, noćne klubove i sve ostale aktivnosti koje se događaju”, objasnio je i dodao da oni nadziru puno događaja – od rada trgovina, rada ugostiteljskih objekata, hodaju gradom, nadziru na tisuće i tisuće objekata.

“Ovaj tjedan je nadzirano oko 7500 objekata u Hrvatskoj”, rekao je i dodao da se radi o velikom broju objekata te da su protekli tjedan izrečena 123 usmena upozorenja i izdana su 23 prekršajna naloga.

Navodi da se kazne naplaćuju sukcesivno, kako prekršajni nalog dolazi na naplatu, a to je negdje oko 600 tisuća kuna. “Nama nije glavni cilj kažnjavati i dovoditi one koji rade u situaciju da plaćaju kazne već dovesti društvo u razinu odgovornog ponašanja u kojem nema prenošenja virusa s jedne na drugu osobu”, objasnio je Trut.

Dodao je da inspektori prate i društvene mreže, gdje ima različitih informacija, i točnih i netočnih. “Inspektora nema na tisuće kako bi nadzirali svaku osobu ili svaki objekt. Ovo su objekti koji su tajni, koji su napravljeni u prostorima koji nisu namijenjeni za takvu namjenu”, rekao je Trut.

Kazao je da ti objekti podliježu i drugačijim nadzorima, ne samo epidemiološkim. “Tamo ima i poreznih prekršaja i svakakvih drugačijih. Uključila se i policija, sigurno je da će biti izrečene prekršajne, a možda i kaznene odredbe”, najavio je Trut.

Na kraju je rekao da će policija napraviti informativne razgovore sa svima onima koji imaju spoznaje. “Taksisti znaju, napravit će provjere takvih objekata. Oni budu zaključani i unutra se puštaju samo provjerene osobe. Ako će trebati provaliti, provalit će u njih i postupat će se”, zaključio je Trut.

Komentiraj