ASHARQ AL-AWSAT English Archive

TRUMPOVI Tražili Van Gogha, dobili zahodsku školjku

Donald i Melania Trump od njujorškog muzeja Guggenheim na posudbu su za svoje privatne odaje u istočnome krilu Bijele kuće zatražili Van Goghov “Paysage enneige” (Snježni krajolik), no kustosica muzeja ih je ljubazno odbila, kao zamjenu im ponudivši jednu zlatnu instalaciju, preciznije zahodsku školjku od osamnaestkaratnog zlata koju je izradio umjetnik Maurizio Cattelan.

Riječ je o umjetniku poznatom po avangardnim i provokativnim instalacijama, a wc-eksponat bio je dio izložbe u Guggenheimu postavljene kao kupaonice na njegovu petom katu.

Cattelan nije želio govoriti o svojem djelu, već je posjetitelje pozvao da “upotrijebe umjetnost”. Objasnio je da je njegova “Amerika” svojevrsan hommage revolucionarnom Marcelu Duchampu i njegovu umjetničkom pisoaru pod nazivom “Fontana”.

Potpuno funkcionalnu wc-školjku kritičari su opisali kao satirički prikaz iznimno bogatih Amerikanaca, aludirajući pritom i na obitelj Trump, poznatu po odabiru brojnih zlatnih predmeta, pozlaćenih slavina, skulptura, stropova i namještaja u njihovu stanu na Manhattanu.

Kustosica njujorškoga muzeja Nancy Spector na upit bračnoga para Trump je odgovorila: “Umjetnik Catellan nema ništa protiv da zlatna školjka bude dugoročno na posudbi u Bijeloj kući. Riječ je o iznimno vrijednom i delikatnom umjetničkom djelu, no spremni smo uz nju poslati instrukcije za postavljanje i rukovanje”, napisala je Spector u mailu upućenom Bijeloj kući.

Komentiraj