Trumpovi milijarderi, katolička crkva i Pro-Life financiraju lobiranje protiv pobačaja u EU

Stotine godišnjih poreznih prijava koje su analizirali Nacional i partneri u Europskoj istraživačkoj suradnji (EIC) otkrivaju da je od 2012. do 2017. šest konzervativnih Pro-Life organizacija, think-tankova i zaklada sa sjedištem u SAD-u koji se bore protiv pobačaja, uključujući i poznate konzervativne američke milijardere i suradnike Donalda Trumpa, usmjerilo najmanje 19,4 milijuna dolara za slične organizacije u Europi

Registar transparentnosti EU-a pokazuje da je 21 europska vjerska organizacija, „think-tank” ili nevladina organizacija povezana s programom protiv pobačaja i Pro-Life agendom, izdvojila između 2,1 i 3,1 milijun eura godišnje za lobiranje ili zagovaranje u Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama.

Istovremeno, organizacije za pravno zagovaranje, od kojih se mnoge pozivaju na vjeru, sustavno podnose tužbe u slučajevima koji se tiču pobačaja, eutanazije, bioetike i sličnih tema, mnogim europskim sudovima, uključujući i Europski sud za ljudska prava.

Organizacije su osnovane u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, kao i u Austriji, Švicarskoj i SAD-u. Stotine godišnjih poreznih prijava koje su analizirali Nacional i partneri u Europskoj istraživačkoj suradnji (EIC) otkrivaju da je između 2012. i 2017. godine šest konzervativnih organizacija sa sjedištem u SAD-u te usmjerenih na ciljeve Pro-Life pokreta i zabranu abortusa, proslijedilo najmanje 19,4 milijuna USD (17,2 milijuna eura) vlastitim podružnicama i sličnim organizacijama diljem Europe.

Tih šest organizacija koje svoj vjerski i konzervativni program šire u SAD-u i na drugim kontinentima, prikupilo je u istom razdoblju više od 429 milijuna američkih dolara doprinosa, darova i stipendija raznih američkih zaklada i građana, uključujući i poznate konzervativne američke milijardere i suradnike Donalda Trumpa. Dio te značajne svote donirane u vjerske svrhe utječe na javno mnijenje i sudske procese u Europi danas.

Veliki broj tih organizacija uključuje predstavnike koji su bili članovi Agende Europe, „sigurne, zatvorene mreže saveznika koji se zalažu za obitelj, za život, za slobodu”, kako ju je 2014. predstavila Sophia Kuby, sada direktorica za strateške odnose i obuku u bečkom sjedištu vjerske organizacije Alliance Defending Freedom (ADF) International koju financira SAD.

Paneuropska zagovaračka mreža Agenda Europe, koja je pokrenuta 2013. kao „neformalna” mreža i održava godišnje sastanke na vrhu, udružila se prošle godine s konzervativnim organizacijama pod patronatom SAD-a kao što su Acton Institute i ADF International.

Novcem koji prikupljaju u SAD-u šest konzervativnih američkih vjerskih organizacija utječe na javno mnijenje i sudske procese u Europi koji se tiču pobačaja i bioetike

„Agenda Europe je labava mreža koju uglavnom čine udruge civilnog društva, predstavnici Katoličke Crkve, drugih crkava, katolički akademici i političari koji se umrežavaju, raspravljaju i planiraju kako unaprijediti vjerski svjetonazor u Europi, na nacionalnoj razini i u europskim institucijama”, objasnio je Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma o stanovništvu i razvoju (EPFPD), mreže članova parlamenata koji se bave pitanjima seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Ti politički krugovi načelno su protiv pobačaja, nekih oblika kontracepcije, cjelovitog seksualnog obrazovanja, roda kao društvenog konstrukta a ne biološke stvarnosti, te u korist tradicionalnih heteroseksualnih patrijarhalnih obiteljskih i rodnih uloga unutar obitelji, zaključio je Datta.

“U vjerskoj slobodi za njih su moja prava kao religiozne osobe iznad nacionalnih sekularnih zakona”, nastavio je, “primjećujem inicijative i argumente u tom smjeru kod svih članova Agende Europe.”

Jedan od nas: Branitelji od trenutka začeća

Savez za lobiranje One of Us (Jedan od nas) danas ima 48 organizacija članica iz 19 europskih zemalja, a za lobističke aktivnosti u 2017. godini izdvojio je 100 do 200.000 eura godišnje.

Glavna je aktivnost te organizacije, osnovane 2013., „obrana života od začeća do prirodne smrti”, prema riječima Ane del Pino, izvršne koordinatorice Europske federacije Jedan od nas.

Skupina je 2013. prikupila gotovo dva milijuna potpisa za Inicijativu europskih građana, zahtijevajući od EU-a da obustavi „financiranje aktivnosti koje pretpostavljaju uništavanje ljudskih zametaka, posebno u područjima istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravlja”.

Ana del Pino objasnila je da pokret One of Us nije zadovoljan trenutačnim naporima institucija EU-a u obrani ljudskih života.

„Naš je cilj i dalje predstavljati stvarnu alternativu za Europu, vjernu ljudskom dostojanstvu i zaštiti ljudskog života, što smatramo da su vrijednosti naprednog društva”, istaknula je.

Neki članovi saveza One of Us ne štede dodatna sredstva za lobiranja na europskoj razini. Uz poljsku zakladu Jeden Z Nas (Jedan od nas) tu su Profesionales por la etica (Profesionalci za etiku) u Španjolskoj sa 17.320 eura i francuska Fondation Jérôme Lejeune (Zaklada Jérôme Lejeune) s do 10.000 eura u jednoj godini. Među članovima je i Europski centar za pravo i pravdu (ECLJ), organizacija za pravno zagovaranje uz financijsku potporu Sjedinjenih Država.

Nedavno je veliku pažnju privukao pravni slučaj Francuza Vincenta Lamberta, 42-godišnjeg kvadriplegičara na aparatima za održavanje života. Njegovi roditelji željeli su da mu liječnici i dalje održavaju život, a najmanje jedan njihov odvjetnik bio je povezan s ECLJ-om (European Center for Law and Justice), koji djeluje kao amicus curiae (prijatelj suda) u mnogim sudnicama.

Savez za obranu slobode: poziv na akciju protiv pobačaja

Još jedna organizacija koja prima značajne iznose od SAD-a i izdvaja oko 200 do 300 tisuća eura za lobiranje u europskim institucijama je ADF International, koji se „zalaže za pravo nerođenih na život pred najmoćnijim institucijama svijeta”.

Ta vjerska organizacija sa sjedištem u Beču podružnica je američkog konzervativnog Saveza za obranu slobode (Alliance Defending Freedom), koji je između 2012. i 2017. izdvojio 8,4 milijuna USD za operacije u Europi. Austrijska podružnica također ima predstavništva u Bruxellesu, Londonu, Strasbourgu i Ženevi.

Utjecajna američka kršćanska interesna skupina koja je osvojila devet slučajeva podnesenih Vrhovnom sudu SAD-a, poziva na izravnu akciju protiv pobačaja. “Tijekom protekle 24 godine rastući Pro-Life pokret prisilio je na zatvaranje 75 posto klinika za kirurške abortuse u Americi. To je dobra vijest. Ali još uvijek postoji više od 500 objekata za tu svrhu. Imamo još puno posla”, poručuju iz ADF-a.

Politički krugovi umreženi preko Agende Europe protive se pobačaju, nekim oblicima kontracepcije, cjelovitom seksualnom obrazovanju te rodnim ulogama

U Europi je ADF International nedavno u procesu pred švedskim sudom podržao primalju koja je odbila vršiti pobačaje. Bio je aktivan i na području ljudskih sloboda. Nakon kampanje ADF-a u kojoj je uputio peticije članovima Europskog parlamenta da podrže kršćane na Bliskom istoku, Europska komisija postavila je 2016. godine posebnog predstavnika za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja. Na tom mjestu ustoličio se karijerni političar Jan Figel iz Slovačke, bivši predsjednik slovačkog Kršćanskog demokratskog pokreta (KDH).

Taj potez proslavio je ADF International. “Čestitamo Jánu Figelu na imenovanju na tu bitnu poziciju”, rekla je Sophie Kuby iz ADF Internationala. “Uvjereni smo da će taj novi položaj izaslanika dati glas onima koji ga nemaju i započeti novo poglavlje u kojem EU ozbiljnije shvaća svoje obveze u području ljudskih prava.”

ADF i Sophie Kuby nisu odgovorili na pitanje što bi se smatralo uspjehom politike na razini lobiranja u EU-u.

Uspjeh u lobiranju za vjersku slobodu

Broj vjerskih organizacija koje lobiraju u institucijama EU-a o političkim pitanjima povećava se, rekao je Neil Datta iz EPFPD-a, dodavši da su prije dvadeset godina postojale samo dvije ili tri organizacije koje su vodile sličnu kampanju.

“Sada oko 10 do 12 skupina ima pristup parlamentu i kredibilitet”, rekao je. “Sposobne su utjecati na određene narative i približiti se svojim ciljevima u nizu područja.” Ustvrdio je i da takve organizacije imaju utjecaja na europske politike na području vjerskih sloboda, a dužnosnici im ukazuju poštovanje. „Ranije nisu bili djelotvorni na području seksualnog i reproduktivnog zdravlja, i to zato što su ih progresivne skupine i političari uspjeli neutralizirati”, dodao je.

Jedan od svojih političkih ciljeva svakako su ispunili 2013. godine, kada je Europski parlament odbacio takozvano Izvješće Estrela portugalske zastupnice iz redova socijaldemokrata Edite Estrela, koji je svima u EU-u davao pravo da “donose vlastite informirane i odgovorne izbore o svom seksualnom i reproduktivnom životu”. Članovi Parlamenta uskom većinom izglasali su da se takve mjere trebaju provoditi samo na nacionalnoj razini.

Međutim, Datta tvrdi da je preuranjeno prosuđivati njihove uspjehe. “Brojne su skupine na europskoj sceni nove, tako da još ne bilježe značajnije političke uspjehe ili napredak”, rekao je. “Oni su tu tek tri ili četiri godine, prvo dolaze i otvaraju ured u Bruxellesu, počinju uspostavljati kontakte i unapređuju i razvijaju vlastita stajališta. Nisu imali puno uspjeha u politici jer još nisu ni pokušali.”

Povezane organizacije

Još jedna značajna lobistička skupina je Međunarodna organizacija za obrazovanje i slobodu u obrazovanju (OIDEL), osnovana 1985. godine u Švicarskoj. Sami se predstavljaju kao “nevladina organizacija specijalizirana za pravo na obrazovanje i slobodu obrazovanja, sa savjetodavnim statusom pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih naroda (ECOSOC), UNESCO-u i Vijeću Europe.” Prema Registru transparentnosti EU-a, organizacija je 2018. dodijelila 200 do 300 tisuća eura za lobiranje ili zagovaranje. Međutim, jedan od njihovih predstavnika naveden je i kao član skupine Agenda Europe koja se protivi pravu na izbor.

OIDEL priprema „Indeks slobode obrazovanja – izvješće o slobodi obrazovanja u svijetu za 2016. godinu” u suradnji s talijanskom konzervativnom organizacijom Novalife Terrae koju predvodi Luca Volontè, desničarski političar osumnjičen za korupciju vezanu uz fondove iz Azerbajdžana, koji je također na popisu članova Agende Europe.

Njihovo zajedničko izvješće javno je predstavio 2016. godine Europski savez udruga katoličkih obitelji (FAFCE), koji također ima svog predstavnika na popisu. OIDEL nije odgovorio na pitanja, uključujući pitanje smatra li se s organizacijom koja slijedi ciljeve Pro-Life pokreta.

FAFCE je uvršten u Registar transparentnosti EU-a; godišnje usmjerava 50 do 100.000 eura za lobiranje u Europskom parlamentu. Predstavlja se kao savez katoličkih obiteljskih udruga iz 13 europskih zemalja, koji “osigurava političku zastupljenost obiteljskih interesa iz katoličke perspektive”.

U 2013. godini FAFCE je pokrenuo kolektivnu tužbu prema Europskoj socijalnoj povelji (ESC) protiv Švedske, zato što nije dopustila liječnicima da odbiju izvoditi abortuse ako se njihova savjest protivi toj praksi.

U odgovoru na pitanja Savez je naveo da je “katolički nadahnut pokret koji predstavlja obitelji u Europi”, a koji također sudjeluje u Vijeću Europe. Njegova promocija temelji se na “obitelji kao prvom mjestu na kojem se svaki ljudski život prirodno prihvaća i veselo dočekuje i mjestu osobnog ispunjenja i obrazovanja… Vjerujemo da briga o obitelji treba biti središnje pitanje europskih politika, a sadašnji individualistički pristup zapravo je proturječan težnjama i stvarnosti svakodnevnog života”.

Poljska perspektiva: iz srca europskog Pro-Life pokreta

Među lobistima s Pro-Life misijom iz istočne Europe ističu se pravni trust mozgova Ordo Iuris i Jeden Z Nas (Jedan od nas), kao i ukrajinska vjerska organizacija Public Advocacy (Javno zagovaranje). Poljski ustav ne dopušta ženama pristup abortusu na zahtjev, a Ordo Iuris je 2016. godine u Poljskoj pomogao u izradi nacrta kontroverznog zakona koji je fetusu dao puna ljudska prava, zabranivši pobačaj osim ako je majčin život u opasnosti. Nakon masovnih prosvjeda taj zakon nije prošao parlament. Procijenjeni troškovi Ordo Iurisa za lobiranje u 2017. godini iznosili su između 25 i 50.000 eura. U odgovoru na naša pitanja, organizacija je izjavila: “Misija Instituta Ordo Iuris je, između ostalog, uvesti punu zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti, zaštitu identiteta braka i obitelji, zaštitu slobode govora, slobode izražavanja, slobode savjesti i ekonomske slobode. “

Trust mozgova je dodao: “Nedavne ankete provedene u Poljskoj pokazuju da poljsko društvo podupire zaštitu ljudskog života od začeća, kao i zaštitu identiteta braka i obitelji. Međutim, u nekim europskim zemljama i institucijama EU-a taj stav poljskog društva ne nailazi na razumijevanje. Nedostaje socijalnog dijaloga, poštovanja i otvorenosti između europskih institucija i nevladinih organizacija.”

Svjetski savez mladih (WYA) iz New Yorka koji lobira u EU-u preko ureda u Belgiji, financira Zaklada Chiaroscuro kojom predsjedava katolički milijarder Sean Fieler

Prijateljska Pro-Life organizacija Jeden Z Nas procijenila je troškove lobiranja na 25.000 do 50.000 eura u 2018. Njen glavni tajnik Jakub Bałtroszewicz istaknuo je da je uloga te skupine osigurati da EU ne promiče politike “protiv života” u državama članicama ili izvan granica.

“Svjesni smo da smo, kad je riječ o političarima – posebice članovima Europskog parlamenta – u manjini”, rekao je Bałtroszewicz. “Ne očekujemo da će se to promijeniti, ali očekujemo da Europska unija ne nameće bilo kakav zakon protiv života ili protiv obitelji državama članicama ili trećim zemljama, jer za to nema ovlasti. Naš je cilj osigurati da se Europska unija prestane miješati u stvari koje se tiču života te da to strogo i dalje ostane isključiva nadležnost država članica.”

Najveći potrošač: Katolička Crkva

Među organizacijama koje smo analizirali, za lobiranje u europskim institucijama godišnje najviše novca potroši Secretariat of Comece (Komisija episkopata Europske unije), udruga biskupskih konferencija Katoličke Crkve u državama članicama koja službeno predstavlja tu instituciju u EU-u.

Osnovan 1980. godine, Comece već dugo predstavlja interese Crkve u Europi. Prema registru EU-a o transparentnosti, 2018. za lobiranje ili zagovaranje potrošio je od milijun do 1.250.000 eura. Comece nudi viziju Crkve koja “zagovara ljudsko dostojanstvo” i evanđelje života koje propovijeda da”svako ljudsko biće mora biti zaštićeno od začeća do prirodne smrti.”

Godine 2014. Comece je izrazio žaljenje zbog odluke Europske komisije da odbaci inicijativu organizacije One of Us koja je prikupila gotovo dva milijuna potpisa europskih građana koji su tražili da EU prekine financiranje aktivnosti povezanih s uništavanjem embrija.

Također tvrdi da o pobačaj ne bi trebao odlučivati EU i pozvao da se sredstva EU-a ne smiju koristiti za pobačaje u zemljama u razvoju.

Godine 2017. Comece i European Center for Law and Justice (ECLJ), europski ogranak konzervativnog American Center for Law and Justice koji se protivi pravu na izbor, organizirali su konferenciju u Bruxellesu „Sprječavanje pobačaja u Europi”. Alessandro Di Maio, zadužen za medije i PR u Comeceu, tvrdi da on nudi katoličku perspektivu politikama EU-a koje su u njegovoj nadležnosti. Udruga se fokusira na niz različitih problema, kao što su problemi tražitelja azila, zaštita podataka i prava Roma.

“Comece ne lobira, nego zagovara”, dodaje Di Maio. “Budući da pobačaj i eutanazija spadaju u nadležnost pojedinih država članica EU-a, u razgovorima između Comecea i europskih institucija nema tih tema.”

Mladi zagovaratelji Pro-Lifea dobivaju novac EUa

Još jedno veliko ime koje lobira u EU-u je Svjetski savez mladih (World Youth Alliance, WYA), dobrotvorna organizacija utemeljena u SAD-u koja se protivi pobačaju. WYA ima šest ureda u svijetu i tvrdi da ima 300.000 članova. Da bi se postalo članom te organizacije, osoba mora na internetskim stranicama potpisati dokument koji sadržava i stavove poput: “Uvjereni smo da je dostojanstvo koje posjeduje svako ljudsko biće od začeća do prirodne smrti temelj svih prava na život.” U Ujedinjenim narodima WYA ima savjetodavni status i europski ogranak s tri lobista u Europskom parlamentu, a za lobiranje u 2017. izdvojeno je 45.000 eura, navodi se u registru.

Europske podružnice u Hrvatskoj, Austriji i Belgiji dobile su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 63.000 eura u sklopu EU financiranja putem programa Erasmus za inicijative utemeljene za mlade. Također organizira konferenciju o ‘’dobroj vladavini’’ u Europskom parlamentu u srpnju 2019. godine.

Organizacije koje su se pojavile na popisu Agenda Europe i plaćaju troškove lobiranja u Europskom parlamentu i institucijama EU-a su: Institut Européen de Bioéthique-European Institute of Bioethics (100.000-200.000 eura), YouthProAktiv, Public Advocacy (50.000-100.000), European Dignity Watch, Alliance VITA, Open Doors International, Asociación Enraizados (25.000-50.000), Europe for Family (23.600), Transatlantic Christian Council (20.000) i Femina Europa i Fondation Jérôme Lejeune (do 10.000 eura). Sve te organizacije nisu odgovorile na naša pitanja.

Koliki su ti iznosi kad se uspoređuju s drugim organizacijama?

Iznos utrošenog novca organizacija koje su inspirirane kršćanskim porukama protiv prava na izbor za lobiranje u europskim institucijama može se usporediti s onima koji lobiraju za pravo na izbor.

Primjerice, European Parliamentary Forum on Population & Development koji je kritizirao Agendu Europe, naveden je kao nevladina organizacija u registru transparentnosti EU-a i troši od 200.000 do 300.000 eura za lobiranje u Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama.

Isto tako, International Planned Parenthood Federation European Network (IPPF), organizacija koju financiraju Sjedinjene Američke Države, a zalaže se za seksualna i reproduktivna prava i ravnopravnost spolova, 2017. za lobiranje je potrošila od 100.000 do 199.999 eura. Ovi iznosi su slični onima koje ima ADF International za borbu protiv pobačaja.

Američki milijarderi i Trumpovi suradnici financiraju europske Pro-Life pokrete

Stotine godišnjih poreznih prijava koje su analizirali Nacional i drugi partneri u Europskoj istraživačkoj suradnji (EIC) također otkrivaju da su od 2012. do 2017. šest konzervativnih Pro-Life organizacija, think-tankova i zaklada sa sjedištem u SAD-u koji se bore protiv pobačaja usmjerile najmanje 19,4 milijuna dolara (17,2 milijuna eura) za podružnice i organizacije sa sličnim programom u Europi. Ovih šest organizacija, koje su proširile vjersku i konzervativnu ideju u SAD-u i drugim državama, prikupile su više od 429 milijuna dolara od donacija, darova i stipendija iz drugih američkih fondacija i građana u tom razdoblju, uključujući i poznate konzervativne američke milijardere i suradnike Donalda Trumpa.

Savez za lobiranje One of Us prikupio je dva milijuna potpisa zahtijevajući od EU-a da ‘obustavi financiranje aktivnosti koje pretpostavljaju uništavanje ljudskih zametaka’

Dio te značajne svote novca koja je donirana danas utječe na javno mnijenje i pravne slučajeve u Europi. Svjetski savez mladih (World Youth Alliance, WYA) sa sjedištem u New Yorku koji lobira u EU-u preko ureda u Belgiji, financira Zaklada Chiaroscuro kojom predsjedava katolički milijarder Sean Fieler. On je organizaciji od 2012. do 2017. dao 1,86 milijuna dolara. Prije toga dao je manje donacije katoličkim organizacijama Knights of Columbus, The Community Foundation for Greater Atlanta i The Raskob Foundation for Catholic Activities. Fieler je 2016. bio katolički savjetnik u predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa. Također, konzervativna filantropska Zaklada John Templeton u istom razdoblju donirala je 571.000 dolara WYA-u. Za to vrijeme WYA je donirao 644.000 dolara za europske akcije.

Zaklada Chiaroscuro i WYA nisu odgovorili na naša pitanja.

Alliance Defending Freedom (ADF) iz Arizone koji je također lobirao u EU-u, prebacio je 8,4 milijuna dolara u Europu, pokazuju podaci iz poreznih prijava. To su bila bespovratnih sredstava za organizacije u Europi, a bila su namijenjena za financiranje poslova kao što su obrana ljudskih prava, odvjetničke usluge, školovanja i stipendije.

Od 2012. do 2017. ADF je prikupio 228 milijuna dolara od donacija u SAD-u. Među poznatim donatorima su Zaklada Richard i Helen DeVos koja je donirala 150.000 dolara i Zaklada Edgar i Elsa Prince s 180.000 dolara.

Richard DeVos, milijarder i osnivač tvrtke za zdravlje, ljepotu i kućnu njegu Amway preminuo je 2018., a njegov sin oženio je Betsy DeVos, ministricu obrazovanja u Trumpovoj vladi. Betsy DeVos je sestra poduzetnika Erica Princea, osnivača kontroverzne privatne vojne tvrtke Blackwater koja je 2009. preimenovana u Xe Services, nakon što je Prince otišao. Prince je direktor Zaklade Edgar i Else Prince. Obitelj DeVos i njezine zaklade također su donirali 1,2 milijuna dolara još jednoj američkoj Pro-Life organizaciji u Europi, Institutu Acton. Institut sa sjedištem u Michiganu prebacio je 1,1 milijun dolara u Europu za svoje operacije. Značajan iznos otišao je u talijansku podružnicu u Rimu.

Od 2012. do 2017. Acton je prikupio 58 milijuna dolara donacija. Zaklada Edgar i Elsa Prince također je donirala 820.000 dolara, a u tom razdoblju konzervativni milijarder Charles G. Koch donirao je 400.000 dolara Actonu. Acton je na zadnjem samitu Agende Europe 2018. surađivao s ADF Internationalom i europskom strankom, Europskim kršćanskim političkim pokretom (ECPM).

Navedene fondacije nisu odgovorile na novinarska pitanja. Zaklada Richard i Helen DeVos i Zaklada Edgar i Elsa Prince nisu bile dostupne.

Još jedna američka Pro-Life organizacija je American Center for Law and Justice (ACLJ) iz Washingtona koja je od 2012. do 2017. prebacila 7,5 milijuna dolara za europske operacije. Čini se da je gotovo sav taj iznos (7,1 milijun dolara) dodijeljen European Center of Law and Justice (ECLJ), još jednoj odvjetničkoj Pro-Life organizaciji koja je aktivna u značajnim sudskim procesima u europskim sudovima. ACLJ je u tom razdoblju primio 111 milijuna dolara.

ACLJ je osnovao američki TV propovjednik Pat Robertson 1990. Njegovu europsku podružnicu osnovao je Jay Sekulow koji je 2018. bio dio pravnog tima Donalda Trumpa. ECLJ je članica europske Pro-Life inicijative One of Us koja je 2017. dodijelila još 100.000 do 199.999 eura za lobiranje u institucijama EU-a.

ACLJ je naveo da je bio “uvelike uključen u mnoge” akcije donošenja zakona u državama kao što su Ohio, Georgia i Mississippi koji ne dopuštaju abortus nakon šest tjedana od začeća jer nakon toga otkucaji srca čine dijete ljudskim bićem “i nastavit će braniti ih na sudu”. ECLJ se bavi lobiranjem, edukcijom i sudskim slučajevima, fokusirajući se na vjerske slobode i “dostojanstvo osobe” u Europskom sudu za ljudska prava i drugim mehanizmima koje osiguravaju Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Europski parlament i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

To pokazuje da mnoge pravne slučajeve koji se tiču pobačaja i Pro-Lifea na europskim sudovima i Europskom sudu za ljudska prava koje zastupaju odvjetnici ECLJ-a financiraju američki konzervativni donatori. ACLJ i njegova podružnica ECLJ koja je imala dva predstavnika na popisu Agende Europe nisu odgovorili na pitanja EIC-a.

Human Life International (HLI) sa sjedištem u Virginiji je misionarska organizacija s više od 100 podružnica u svijetu. Ne financira ga Vatikan ili neka druga vlada, ali “ovisi o potpori pojedinaca i zaklada posvećenih izgradnji kulture života”. Prema podacima iz poreznih prijava, od 2012. do 2017. prikupila je 17,1 milijun dolara od američkih donatora i prebacila 1,5 milijuna za vlastite aktivnosti ili subvencije pojedincima u najmanje 15 europskih zemalja. Human Life International odbio je odgovoriti na naša pitanja.

Međunarodna mreža Pro-Life centara za trudnoću, Heartbeat International, ima viziju “učiniti abortus neželjenim i nezamislivim za buduće generacije”. Organizacija je od 2012. do 2017. prikupila 15,2 milijuna dolara i izdvojila 190.000 dolara za svoje poslovanje u Europi. Heartbeat nije odgovorio na naša pitanja.

Europa: novo bojište za kulturni rat

Zbog ograničenja financijskih izvješća i poreznih prijava nevladinih organizacija, iznosi spomenutih dobrotvornih organizacija i zaklada su samo vrh ledenog brijega. Čini se da je taj novčani tijek potpuno legalan i legitiman ako se koristi samo za političku raspravu, ali u javnom je interesu otkriti tko financira organizacije s Pro-Life i antiabortus programima u Europi, osobito kada novac dolazi s drugih kontinenata.

Međutim, velika financijska potpora američkih konzervativnih donatora europskim podružnicama i organizacijama sa sličnim ideologijama pokazuje da strategije s druge strane Atlantika postaju nova stvarnost u Europi. Osim djelovanja Katoličke Crkve i drugih tradicionalnih vjerskih organizacija, u Europi su osnovane brojne nove nevladine organizacije i think-tankovi koji pokušavaju promijeniti javno mnijenje, politiku i zakone u zemljama članicama Europske unije o pobačaju, istospolnim brakovima, eutanaziji i umjetnoj oplodnji te druga pitanja koja su u središtu kršćanske doktrine.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Journalismfund.eu

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]