EPA/JIM LO SCALZO

Trumpova strategija borbe protiv terorizma poziva saveznike da naprave više

Nacrt nove protuterorističke strategije američkoga predsjednika Donalda Trumpa zahtijeva od saveznika da oni podnesu veći teret u borbi protiv islamističkih militanata.

U nacrtu na jedanaest stranica, što ga je Reuters vidio u petak, stoji kako bi Sjedinjene Države trebale izbjegavati skupe, “otvorene” vojne obveze.

“Moramo pojačati operacije protiv globalnih džihadskih skupina, a smanjiti troškove američke ‘krvi i novca’ u potrazi za protuterorističkim ciljevima”, navodi dokument koji se očekuje da će biti objavljen slijedećih mjeseci.

“Tražit ćemo izbjegavanje skupih vojnih intervencija i velikih američkih vojnih operacija da bismo postigli svoje ciljeve u borbi protiv terorizma, a sve ćemo više gledati da naši partneri dijele odgovornost za borbu protiv terorističkih skupina”, kaže.

Kada se objavi, bit će to prvi američki nacrt u šest godina koji opisuje način kako se boriti protiv islamskog ekstremizma, što je bilo glavno pitanje u Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Strategija, za koju dužnosnici u Bijeloj kući kažu kako se i dalje prilagođava, opisuje prijetnju islamskih militantnih skupina u crnim tonovima.

Ostaje vidjeti kako Trump može zaobići izbjegavanja vojnih intervencija s tekućim sukobima koji uključuju američke postrojbe u Iraku, Siriji, Afganistanu, Jemenu i drugdje.

Komentiraj