TRUMPOVA POBJEDA Picula: Dosad najveća pobjeda populizma u svjetskoj politici

Marko Prpic/PIXSELL

SDP-ov europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula ocijenio je u srijedu pobjedu republikanskog kandidata Donalda Trumpa kao dosad najveću pobjedu populizma u svjetskoj politici i otpor globalizaciji, koji će imati posljedice na cijeli svijet.

Trump je karijeru izgradio na populizmu, tako da su s njim populisti dobili do sada najmarkantniju političku osobu. To bi moglo silno ohrabriti političke snage u EU-u koje razmišljaju slično kao Trump, posebno u Njemačkoj i Francuskoj, koje iduće godine izlaze na izbore, komentirao je za Hinu Picula rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Picula smatra da predstoji razdoblje izrazito turbulentnih i dinamičnih odnosa, ne samo u SAD-u, nego i u odnosu SAD-a i ostatka svijeta. “Mislim da će posljedice Trumpova izbora biti ozbiljne, te da će se cijeli svijet morati nositi s posljedicama njegova mandata u iduće četiri godine”, rekao je SDP-ov europarlamentarac.

Govoreći o mogućim zaokretima američke vanjske politike, ističe kako je indikativno što je Trumpu vrlo brzo čestitao ruski predsjednik Vladimir Putin, pozitivno reagirajući na Trumpova stajališta da s Rusijom treba ustanoviti neku novu vrstu partnerstva, dogovoriti podjelu odnosa na Bliskom odnosu, odnosno Rusiji prepustiti neke zone Bliskog istoka u kojima se SAD do sada s njom konfrontirao.

Tek treba vidjeti hoće li se i kako ta stajališta provesti, kaže Picula no ne sumnja da će Trumpova pobjeda imati “snažno seizmičko značenje” za cijelu svjetsku politiku.

Komentiraj