Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o promjeni metodologije računanja američkog trgovinskog deficita na način koji bi pomogao njihovim političkim argumentima pri pregovaranju o sporazumima, piše u nedjelju The Wall Street Journal (WSJ).

Glavna ideja o kojoj se raspravlja jest izbacivanje “reeksporta” iz kalkulacije američkog izvoza, rekli su izvori za te novine. Ponovni izvoz se odnosi na robu koja je uvezena u SAD, te zatim prebačena u neku drugu državu.

Trump je veoma kritičan prema trgovinskim sporazumima, uključujući i Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) s Meksikom i Kanadom o kojem želi ponovno pregovarati, te Transpacifičkom trgovinskom sporazumu (TPP) iz kojeg je već povukao SAD.

Ako bi se odlučio za drugačiju metodologiju kojom bi se povećao trgovinski deficit, Trump bi dobio političko sredstvo utjecaja za uvođenje radikalnih  promjena, tvrdi WSJ. Novim računanjem bi se deficit s Meksikom gotovo udvostručio.

WSJ izvještava i kako su zaposlenici vlade u Američkom uredu za trgovinu (USTR) prigovorili zahtjevu za pripremu podataka po novoj metodologiji, te da razmišljaju o tome hoće li ju primijeniti.

Komentiraj