Trumpova administracija uvela nove sankcije protiv Irana

EPA/WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES / POOL AFP OUT

Sjedinjene Države su u petak uvele sankcije protiv 13 pojedinaca i 12 entiteta iz Irana, dan nakon što je Bijela kuća uputila upozorenje Iranu zbog testiranja  balističkih raketa i drugih aktivnosti.

Američko ministarstvo financija je u priopćenju na svojoj internetskoj stranici objavilo imena pojedinaca i entiteta koji su se našli pod novim sankcijama, a od kojih se neki nalaze u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Libanonu i Kini.

To je prvi potez koji je američki predsjednik Donald Trump povukao protiv Irana otkad je 20. siječnja stupio na dužnost, a te su sankcije slične mjerama koje je uvela administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame zbog iranskog raketnog sustava.

Nove odredbe se odnose na područja koja su ostala pod sankcijama čak i nakon što je na snagu stupio nuklearni dogovor iz 2015., poput Iranske revolucionarne garde i balističkog raketnog programa.

“Današnji čin ministarstva financija je dio trajnih pokušaja suprotstavljanja zloćudnoj iranskoj aktivnosti u inozemstvu koja nije obuhvaćena JCPOA-om”, objavilo je ministarstvo, referirajući se na nuklearni sporazum postignut između Irana i svjetskih sila.

Među sankcioniranima se nalaze tvrtke, pojedinci i brokeri za koje ministarstvo tvrdi da podržavaju gospodarsku mrežu koju vodi iranski poduzetnik Abdollah Asgharzadeh.

Amerikanci vjeruju kako Asgharzadeh podržava industrijski koncern Shahid Hemmat koji je podružnica iranskog entiteta odgovornog za raketni program.

Ministarstvo je uvelo sankcije i nad mrežom u Libanonu koju vodi Iranska revolucionarna garda, elitno vojno tijelo s velikim utjecajem na iransku politiku i ekonomiju.

Visoki dužnosnici američke administracije rekli su da su te sankcije “samo prvi korak kojim se odgovara na iransko provokativno ponašanje”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]