Trumpova administracija predlaže daljnje smanjivanje broja izbjeglica u izvješću Kongresu

Epa

Trumpova administracija predlaže smanjivanje na 45.000 izbjeglica kojima bi se dopustio ulazak u Sjedinjene Države u 2018. fiskalnoj godini, što je najniža granica od 1980., rekla je administracija u izvješću Kongresu u srijedu do kojega je došao Reuters.

Nakon što je preuzeo dužnost u siječnju predsjednik Donald Trump je izdao izvršnu naredbu smanjujući maksimalni broj izbjeglica na 50.000 za 2017., rekavši kako bi više bilo “štetno za interes Sjedinjenih Država”.

Najnoviji prijedlog smanjuje za više od pola maksimum izbjeglica koji je prošle godine postavio bivši predsjednik Barack Obama i znatno je niži od granice od 75.000 izbjeglica za koji zagovornici primanja izbjeglica kažu da je potreban da bi se odgovorilo na humanitarne krize diljem svijeta.

Administracija je predložila prihvatiti najviše 19.000 izbjeglica iz Afrike, 5.000 iz istočne Azije, 2000 iz Europe i središnje Azije, 1.500 iz Latinske Amerike i Kariba te 17.500 sa Bliskog istoka i iz južne Azije, kaže izvješće.

U izvješću o izbjeglicama, koje prema zakonu administracija podnosi Kongresu prije početka svake fiskalne godine 1. listopada, administracija navodi narastajući zaostatak slučajeva stranaca koji su već u Sjedinjenim Državama koji traže azil zbog straha od progona u inozemstvu.

Komentiraj