Trumpov zid prijeti krizom u SAD-u

EPA/Olivier Douliery / POOL

Zid koji Donald Trump želi podići na meksičkoj granici mogao bi potaknuti političku krizu u Sjedinjenim Državama, budući da demokratska oporba u Kongresu ne želi dati ni dolara za gradnju zida.

No Kongres svakako mora donijeti proračun do petka, 28. travnja u ponoć.

Nakon tog dana američka savezna država više se neće moći financirati. Američka administracija po zakonu ne može raditi ako Kongres, koji kontrolira financije, glasovanjem ne odobri sredstva.

Lani, kada je Barack Obama još bio predsjednik, parlament je uveo taj rok umjesto financiranja čitave proračunske godine 2017. koja se završava s 30. rujnom, kako bi tijekom godine mogao uključiti prioritete Donalda Trumpa.

Među tim prioritetima je i zid koji bi sprječavao ulazak ilegalnih imigranata u zemlju i koji je Trump obećao podići na granici s Meksikom.

Republikanski predsjednik je tražio 1,4 milijarde dolara za zid, ali je demokratska oporba odlučila zaratiti s njim zbog toga i pokušati ga spriječiti, za što ima ovlast, da se taj novac predvidi u novom zakonu o proračunu. To bi moglo prouzročiti “shutdown”, paralizu državne uprave kakva se dogodila u listopadu 2013. kada su stotine tisuća zaposlenika u državnoj upravi više od dva tjedna morale ostati kod kuće (osim glavnih sigurnosnih službi i slično).

Dakle, počinje još jedan okršaj u Kongresu kakvi su viđeni već puno puta, u kojemu se demokrati nadaju da će izboriti simboličnu pobjedu nad republikanskim predsjednikom koji je već pretrpio poraz u ožujku kada nije uspio staviti izvan snage “Obamacare”, zakon o zdravstvenom osiguranju.

Trump je u ponedjeljak poručio na Twitteru da je zid “veoma važan jer će spriječiti ulazak droge u našu zemlji i trovanje naše mladeži (i tolikih drugih)!”

Ako se do petka navečer republikanci i demokrati ne dogovore, savezna uprava će prestati s radom. Čelnici Kongresa ističu da se to sigurno neće dogoditi, ali Bijela kuća u ponedjeljak nije htjela to potvrditi.

“Sigurni smo da će shvatiti koji su predsjednikovi prioriteti i da će se do petka navečer postići dogovor”, rekao je kratko Trumpov glasnogovornik Sean Spicer.

Rješenje bi moglo biti u donošenju zakona o privremenom financiranju koji bi vrijedio nekoliko dana, kako bi se mogli nastaviti pregovori. Zastupnici su se vratili s proljetnog dopusta i o svojoj strategiji će više reći u utorak.

Komentiraj