Trumpov v.d. ministra za domovinsku sigurnost dao ostavku

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio da je vršitelj dužnosti ministra za domovinsku sigurnost Kevin McAleenan dao ostavku te da će sljedeći tjedan biti imenovan novi vršitelj dužnosti.

McAleenan je u travnju ove godine postao četvrta osoba na čelu tog ministarstva od početka Trumpova predsjedništva, nakon što je republikanski predsjednik zatražio ostavku ministrice domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen.

Prije nego što je postao vršitelj dužnosti ministra, McAleenan je obavljao dužnost povjerenika američke carine i zaštite granica, jedne od agencija koje djeluju pri Ministarstvu domovinske sigurnosti, nadležnom za provedbu nekih od najspornijih Trumpovih politika, kojima pokušava smanjiti broj Meksikanaca i stanovnika država Srednje Amerike koji ulaze u SAD bez odgovarajuće dokumentacije.

“Kevin sada, nakon više godina u Vladi, želi provesti više vremena sa svojom obitelji i otići u privatni sektor”, napisao je Trump na Twitteru. “Sljedećeg tjedna objaviti ću ime novog vršitelja dužnosti. Mnogo je divnih kandidata”, dodao je.

Trump, koji je suzbijanje legalne i ilegalne imigracije postavio kao ključnu odrednicu svojeg predsjedništva i nastojanja za reizborom u 2020. godini, rekao je da su on i McAleenan “dobro surađivali”.

Unatoč pohvalama, Trump nikada formalno nije nominirao McAleenana za vođenje tog ministarstva.

Posljednji podaci američke carinske i granične kontrole pokazuju da je u rujnu broj imigranata zaustavljenih na granici bez dokumenata smanjen četvrti mjesec zaredom, na 52.546, što je 54 posto manje nego u svibnju.

Komentiraj