epa

“Trumpov savjetnik Bolton tražio je napad na Iran”

Bivši izraelski ministar obrane rekao je u nedjelju kako ga je novi savjetnik za sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa nekad nastojao uvjeriti u to da se napadne Iran.

“Znam Johna Boltona otkad je bio američki veleposlanik u UN-u”, rekao je Shaul Mofaz, koji je bio ministar obrane od 2002. do 2006. , na konferenciji za novinare u Tel Avivu.

“Nastojao me uvjeriti da Izrael mora napasti Iran”, rekao je Mofaz a objavio internetski portal Ynet.

Mofaz je kazao da je Bolton primijenio pritisak kad je služio kao UN-ov veleposlanik u doba Georga W. Busha.

Novi, treći Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, 69-godišnji Bolton bio je vrlo kontroverzan u UN-u.

Premda se tijekom svojeg mandata nekim diplomatima sviđao, mnoge je iritirao svojim pristupom čvrste ruke u diplomaciji.

“Ne mislim da je to pametno, ne za Amerikance danas niti za bilo koga dok je prijetnja realna”, rekao je Mofaz o potencijalnom napadu na Iran.

Mofaz je uz zapovjednika izraelske vojske Bennya Gantza, Dana Halutza i Moshea Ya’alona govorio na panelu na kojemu su rekli da se protive poništenju iranskoga nuklearnog sporazuma, prema kojemu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu vrlo kritičan.

Bolton je jastreb vanjske politike i zagovara tvrdolinijaško stajalište protiv Irana.

Protivi se nuklearnom dogovoru koji su svjetske sile sklopile s Iranom 2015. i često je pozivao da se napadnu iranski nuklearni pogoni.

Tri godine prije, 2015. u za New York Times napisao je komentar pod naslovom: “Zaustavimo iransku bombu, bombardirajmo Iran”.

Komentiraj