Trumpov kandidat za izraelskog veleposlanika na saslušanju u Senatu

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kandidat predsjednika Donalda Trumpa za američkog veleposlanika u Izraelu suočio se s brojnim upadicama tijekom saslušanja u Senatu u četvrtak kao i s teškim pitanjima o stajalištima koja je izražavao o židovskim naseljima i rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

David Friedman, odvjetnik za kojega je Trump rekao da mu je stari prijatelj i pouzdani savjetnik, podržavao je izgradnju izraelskih naselja i zagovarao pripajanje Zapadne obale, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967.

Njegovoj nominaciji za veleposlanika žestoko se usprotivio dio američkih židovskih skupina.

Friedman je u svom uvodnom izlaganju pred senatskim Odborom za vanjske poslove izrazio žaljenje zbog svoje izjave u kojoj je usporedio liberalne američke židove sa židovskim zatvorenicima koji su radili za naciste tijekom holokausta.

Zaokret u američkoj politici prema Izraelu već je počeo. U srijedu Trump, dok je uz njega stajao izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je boravio u posjetu SAD-u, nije izravno podupro rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dviju država, što je dugo bio temelj politike Washingtona prema Bliskom istoku, iako je pozvao Netanyahua da obuzda izgradnju naselja.

U četvrtak je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley rekla kako Washington “apsolutno” podržava rješenje izraelsko-palestinskog pitanja kroz dvije države, ali je dodala i da se razmišlja o alternativama. Time je poslala još jednu kontradiktornu izjavu i samo dodatno ojačala osjećaj nejasnoće, ocjenjuje francuska agencija France presse.

Takva američka stajališta Francuska je nazvala “konfuznima i zabrinjavajućima”. “Podsjećam da za Francusku nema druge opcije osim perspektive dviju država. Druga opcija (bez dviju država) o kojoj je Tillerson govorio nije realna”, rekao je francuski šef diplomacije Jean-Marc Ayrault nakon sastanka s američkim kolegom Rexom Tillersonom u Bonnu.

Friedman će biti Trumpov glas

Kontroverza oko Friedmanovog imenovanja izbila je već na samom početku saslušanja dok je on uvodno govorio. Jedan je muškarac s palestinskom zastavom vikao o palestinskom pravu na zemlju.

Republikanski senator Lindsey Graham priznao je da je Friedman rekao stvari s kojima se on ne slaže, ali je rekao da ga podržava kao kandidata za veleposlanika jer je kvalificiran, iskusan i strastven.

“Smatram da je on pravi čovjek u pravo vrijeme. On će biti Trumpov glas. Trump je pobijedio na izborima”, rekao je Graham.

Demokratski senator Ben Cardin izjavio je da je zabrinut zbog Friedmanovih stajališta.

Pet bivših američkih veleposlanika u Izraelu, iz redova i republikanaca i demokrata, poslalo je pismo Senatu u kojemu ga poziva da ne potvrdi Friedmana zbog njegovih “ekstremnih, radikalnih stajališta” o pitanjima kao što su židovska naselja i rješenje koje podrazumijeva dvije države.

“Mi smatramo da on nije kvalificiran za taj položaj”, napisali su bivši veleposlanici.

Očekuje se da će Senat, kojim dominiraju republikanci, potvrditi Friedmana.

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je rekao da će premjestiti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva, gdje se nalazi već 68 godina, u Jeruzalem.

Radilo bi se u tom slučaju o prekidu s povijesnom politikom SAD-a koja je ujedno i politika velike većine međunarodne zajednice i prema kojoj se status Jeruzalema mora riješiti pregovorima.

Komentiraj