Trump želi posredovati između Indije i Pakistana oko “eksplozivnog” Kašmira

Američki predsjednik Donald Trump želi biti posrednik između Indije i Pakistana po pitanju Kašmira, regije kojoj je New Delhi nedavno ukinuo autonomiju, a u utorak je rekao kako je tamošnja situacija “jako eksplozivna”.

Trump je proteklih dana razgovarao i s indijskim premijerom Narendrom Modijem i s pakistanskim premijerom Imranom Khanom, pokušavajući ublažiti tenzije.

Očekuje se da će se s Modijem susresti na marginama summita G7 u Francuskoj, iako je Indija već odbacila američku ponudu da djeluje kao posrednik između dviju država.

“Mislim da pomažemo toj situaciji, no, kao što znate, postoje ogromni problemi između dviju zemalja, a ja ću učiniti sve što mogu da posredujem ili nešto poduzmem”, rekao je američki predsjednik.

“Kašmir je veoma eksplozivno mjesto. Imate hinduiste i muslimane i ne bih rekao da se baš dobro slažu”, istaknuo je Trump u Bijeloj kući i zaključio: “Iskreno, situacija je jako eksplozivna”.

Pohvalio je oba čelnika i podsjetio kako je nedavno ugostio Khana u Washingtonu.

“Oni su veliki ljudi i vole svoje države. Nalaze se u teškoj situaciji. Kašmir je jako teška situacija”.

SAD je pod Trumpom ukinuo pomoć Pakistanu, svom savezniku iz Hladnog rata, a nedavni Khanov posjet nije rezultirao obnavljanjem tih isplata. Washington smatra da Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma.

Pakistan i Indija kontroliraju dijelove Kašmira, no obje države svojataju cijelu regiju.

New Delhi je prošli tjedan odlučio ukinuti njegovu autonomiju povlačenjem članka 340. indijskog ustava koji mu je to jamčio u svim pitanjima osim vanjske politike, obrane i komunikacija.

Komentiraj