EPA/Ron Sachs / POOL

Trump žali zbog utjecaja paketa-bombi na dinamiku republikanaca

Američki predsjednik Donald Trump je u petak otvoreno izrazio žaljenje zbog utjecaja afere paketa bombi upućenih njegovim brojnim političkim protivnicima dok traje izborna kampanja i ocijenio da ta afera šteti dinamici kandidata njegove stranke.

“Republikanci imaju dobre rezultate prema anketama, ali kada se pojavila priča o ‘bombama’ ta dinamika se usporila”, napisao je predsjednik na Twitteru.

“Žalosno je to što se događa. Republikanci idite glasati!”, dodao je.

Stavivši u poruci bombe među navodne znakove, Trump je minimalizirao prijetnju bombi poslanih među ostalima njegovom prethodniku Baracku Obami i svojoj  bivšoj protivnici na predsjedničkim izborima Hillary Clinton.

Od srijede komentatori krajnje desnice šire teoriju zavjere prema kojoj su ti paketi lažni, a namjena bi im bila preokrenuti jezičac na vagi u korist demokrata na ključim parlamentarnim izborima 6. studenoga.

Prema anketi objavljenoj u petak demokrati produbljuju odmak s 10 bodova prednosti za izbore u Kongresu, 50 posto ispitanih bi danas glasalo za demokratskog kandidata, prema 40 posto za republikanskog (uz marginu pogreške od 3,9 posto).

Anketa je vođena od 21. do 23. listopada, prije otkrića većine sumnjivih paketa.

Prema redovnoj anketi koju vodi radio državnog kanala NPR/PBS i Marist Poll stopa popularnosti Donalda Trumpa je pala za tri boda na 39 posto u odnosu na rujan, dok Donald Trump ističe porast stope popularnosti na 47 posto, rekord u ispitivanju od njegovog ulaska u Bijelu kuću u siječnju 2017.

Komentiraj