Donald Trump, vjerojatni predsjednički kandidat republikanaca, u srijedu je rekao kako želi da se pojedincima koje se prati zbog sumnje na terorizam zabrani kupovina oružja.

Trump je na Twitteru objavio kako će se sastati s državnom udrugom za oružje (NRA) kako bi raspravili o toj temi. Ta je lobistička udruga odmah potom objavila kako pozdravlja najavljeni sastanak s Trumpom, te naglasila kako stoji pri svojoj poziciji da bi se osobama koje se nadzire zbog sumnje na terorizam trebala odgoditi prodaja oružja dok se ne završi istraga FBI-ja.

Ove izjave stižu nakon što je u nedjelju američki državljanin afganistanskog podrijetla Omar Mateen, kojeg je FBI pratio zbog sumnji na terorizam, u gay klubu u Orlandu ubio 49 ljudi.

Mateenova supruga također je predmet istrage zbog povezanosti s ovim zločinom kojeg se smatra najvećim masovnim ubojstvom u modernoj američkoj povijesti. Trump je dosad davao veliku podršku zaštiti prava na oružje, te je njegovu kandidaturu u svibnju podržao i NRA, moćni lobi za oružje.

No u srijedu Trump je na Twitteru napisao da će se sastati s NRA-om “kako bi razgovarali o tome da se pojedince koji su na popisu za praćenje ili za zabranu letova spriječi da kupuju oružje”.

FBI ima popis pojedinaca kojima se zabranjuju letovi unutar i izvan SAD-a, te popis pojedinaca koji predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju, na kojem se nalazio i Mateen zbog sumnjivih izjava koje je prije 10 mjeseci izrekao na svom radnom mjestu.  FBI je na kraju ipak zaključio kako Mateen nije prijetnja.

Dvadesetdevetogodišnji Mateen, rođen u New Yorku u obitelji afganistanskih migranata, kupio je pušku i pištolj ranije ovog mjeseca.

Mediji poput New York Timesa smatrali su kako bi podrška zaštiti prava na posjedovanje oružja Trumpu mogla biti ključna za izbornu pobjedu, no s današnjom objavom Trump je iznenadio mnoge.

Komentiraj