Američki predsjednik Donald Trump u petak će najaviti ponovno uvođenje dijela ograničenja na putovanje i trgovinu s Kubom nakon što je njegov prethodnik Barack Obama zatoplio odnose s tim komunističkim otokom.

Trump će u govoru u Miamiju najaviti ograničenja putovanja pojedincima na taj otok i naredbu američkom ministarstvu financija i drugim agencijama da uvedu regulacije koje će zabraniti izravne uplate kubanskim vojnim i obavještajnim službama, otkrivaju dužnosnici američke administracije.

Cilj tog poteza je napad na represivne elemente kubanskog režima zbog njegovog odnosa prema ljudskim pravima, a ne na kubanski narod, ističu ti dužnosnici koji su novinare upoznali s budućim događajima pod uvjetom da ostanu anonimni.

Američke vlasti planiraju primjenjivati postojeću zabranu turističkih putovanja na taj otok ukidanjem pojedinačnih putovanja koja su bila dopuštena pod Obamom.

I dalje će biti dopuštene druge kategorije putovanja poput posjeta kubanskih Amerikanaca obitelji i obrazovnih razmjena.

Cilj je da se ne učini šteta američkim poduzećima koja su pod Obaminim zatopljenjem odnosa s Havanom već stigla na kubansko tržište, pa će aviokompanije, kruzeri i ostale tvrtke biti izuzeti iz zabrane.

“Želimo da ovaj odnos bude takav da ohrabrujemo kubanski narod kroz ekonomsku interakciju. Taj proces je započet i ne može se vratiti duha u bocu”, ističe jedan dužnosnik.

Trump neće najaviti promjene drugih Obamih poteza prema Kubi.

Komentiraj