EPA/SHAWN THEW

Trump vjeruje da može smjeniti istražitelja Muellera

Američki predsjednik Donald Trump vjeruje kako ima ovlasti smijeniti posebnog istražitelja Roberta Muellera, objavila je u utorak Bijela kuća.

“On svakako vjeruje da ima te ovlasti“, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Trump je na pitanje o tome hoće li Muelleru dati ostavku odgovorio da će “vidjeti što će se dogoditi“, dan nakon što je FBI napravio pretres u uredu njegovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell rekao je u utorak da ne vidi potrebu zaštite Muellera koji istražuje je li postojala suradnja između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije.

“Još uvijek ne vidim jasne pokazatelje da trebamo nešto učiniti kako bi ga zaštitili od smjene jer mislim da se to neće dogoditi“, poručio je republikanac novinarima o Muelleru. “I to ostaje moj stav, ne mislim da će dobiti otkaz“, dodao je.

FBI je u ponedjeljak pretražio ured Cohena koji je u središtu kontroverze oko isplate novca porno zvijezdi koja tvrdi da je 2006. imala spolne odnose s Trumpom i da je dobila novac da o tome ne govori uoči predizborne kampanje 2016.

Stephen Ryan, Cohenov odvjetnik, potvrdio da je da je FBI pretražio ured i da je uzeo određene dokumente.

Kazao je da je akcija izvedena dijelom po nalogu ureda posebnog istražitelja Roberta Muellera, dodajući kako smatra da je bila “posve neprimjerena i nepotrebna”.

Trump je u ponedjeljak taj pretres prozvao sramotnom akcijom i lovom na vještice.

Mjera kojom je Mueller imenovan posebnim istražiteljem daje ovlasti za njegovu smjenu samo ministru pravosuđa ili voditelju dužnosti te funkcije, i to samo s legitimnim razlogom poput neprofesionalnog ponašanja ili sukoba interesa.

Trenutni ministar Jeff Sessions povukao se u ožujku 2017. iz nadzora nad istragom o Rusiji kada su se pojavile informacije da je bio u kontaktu s ruskim veleposlanikom bez da je to prijavio, pa je time ovlast prešla na drugog čovjeka ministarstva, zamjenika Roda Rosenstein.

Rosenstein je Kongresu rekao da ima povjerenje u Muellera, zbog čega neki smatraju kako će Trump i njemu dati ostavku i zamijeniti ga nekime tko će pristati zaustaviti Muellerovu istragu, a to bi se moglo dogoditi i samom ministru Sessionsu.

Komentiraj