Trump uzvraća Sj. Koreji i poručuje da je američki nuklearni arsenal snažniji nego ikad

EPA/US AIR FORCE/TECH. SGT. RICHARD EBENSBERGER

Nakon što je Sjevernu Koreju oštro upozorio da ne prijeti Sjedinjenim Državama, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je poručio da je američki nuklearni arsenal snažniji nego ikad, ali se nada da ga nikada neće morati upotrijebiti.

“Moja prva zapovijed u svojstvu predsjednika bila je da se obnovi i modernizira naš nuklearni arsenal. On je sada daleko snažniji i moćniji nego ikad prije”, napisao je Trump na Twitteru.

“Nadajmo se da nikada nećemo morati upotrijebiti tu silu, ali uvijek ćemo biti najsnažnija nacija na svijetu!”, istaknuo je

Trump je u utorak upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti s “vatrom i bijesom” ako zaprijeti Sjedinjenim Državama, potaknuvši Pjongjang da u srijedu odgovori kako razmatra napad projektilima na Guam, američki teritorij u zapadnom Pacifiku.

Američki državni tajnik Rex Tillerson pokušao je u srijedu ublažiti Trumpovu prijetnju, kazavši da je on samo pokušao uputiti snažnu poruku riječima koje će sjevernokorejski čelnik razumjeti.

Tillerson je u izjavi za novinare prije slijetanja na Guam rekao kako ne vjeruje da postoji neposredna prijetnja Sjeverne Koreje.

“Mislim da bi Amerikanci trebali mirno spavati i ne brinuti zbog retorike zadnjih nekoliko dana”, rekao je.

“Mislim da je predsjednik samo ponovio da SAD ima sposobnost da se obrani od bilo kakvog napada, i naše saveznike, i da ćemo to i učiniti”, rekao je.

Međunarodna zajednica imala je “prilično dobar tjedan” kad je riječ o Sjevernoj Koreji, dometnuo je, podsjećajući na nove UN-ove sankcije i snažne izjave sa sastanka svjetskih čelnika u Aziji.

“Kao odgovor na to, retorika Sjeverne Koreje samo je snažnija, glasnija i više prijeteća”, ocijenio je.

“Stoga mislim da predsjednik šalje snažnu poruku Sjevernoj Koreji riječima koje će Kim Jong Un razumjeti, jer se čini da ne razumije diplomatski jezik.”

SAD želi jasno dati do znanja da može obraniti sebe i svoje saveznike, pojasnio je, i “izbjeći bilo kakve loše procjene” Pjongjanga.

Sjeverna Koreja ne krije da želi razviti projektil koji bi mogao nositi nuklearnu bojevu glavu i pogoditi SAD i ignorira pozive međunarodne zajednice da zaustavi svoj nuklearni i balistički program.

Tillerson je rekao kako se nada da će međunarodni pritisak, uključujući Kine i Rusije, uvjeriti Sjevernu Koreju da preispita svoje nuklearne ambicije i počne diplomatski dijalog.

Napomenuo je kako mu nije palo na pamet da odgodi posjet Guamu.

Sjeverna Koreja zaprijetila je u srijedu da bi mogla napasti područje kod Guama.

Glasnogovornik sjevernokorejske vojske rekao je da će napad biti izveden u bilo kojem trenutku kada vođa Kim Jong Un donese odluku, u priopćenju koje je prenijela sjevernokorejska agencija KCNA.

Pjongjang “trenutačno pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12”, prenijela je KCNA.

Plan će biti uskoro predstavljen Vrhovnom zapovjedništvu, rekao je glasnogovornik, ali nije rekao kada.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala Korejski poluotok kao dio “stalne nazočnosti”, rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama.

Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je u subotu nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog novih testiranja balističkih projektila.

Trump je zaprijetio Sjevernoj Koreji “vatrom i bijesom” nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da ju može postaviti na interkontinentalnu raketu.

Komentiraj