Trump uvjeren da ga Kim Jong-un “neće razočarati”

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u petak da vjeruje sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu unatoč trećem testiranju raketa kratkog dometa Pyongyanga u zadnjih osam dana.

“Predsjednik Kim me neće razočarati i narušiti moje povjerenje jer Sjeverna Koreja može puno dobiti”, napisao je Donald Trump na Twitteru, dodajući da ta testiranja raketa nisu “kršenje” izjave koju su dvojica čelnika potpisala u Singapuru na summitu u lipnju 2018.

“Nije bilo razgovora o raketama kratkog dometa kada smo se rukovali”, rekao je smjerajući na njihov prvi susret u lipnju 2017.

No tim bi se testiranjima “mogla” prekršiti UN-ova rezolucija, napisao je američki predsjednik.

Sjeverna Koreja ima zabranu lansiranja balističkih raketa na temelju rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti.

Europski članovi Vijeća sigurnosti osudili su u četvrtak nedavni niz raketnih pokusa.

Donald Trump je još u četvrtak izjavio da “ne vidi problem” u ispaljivanju raketa kratkog dometa.

“Možda se varam, ali mislim da predsjednik Kim ima veliku i lijepu viziju za svoju zemlju i jedino Sjedinjene Države, samnom kao predsjednikom, mogu tu viziju pretvoriti u stvarnost”, istaknuo je u petak te dodao da je potencijal Sjeverne Koreje pod Kimovim vodstvom “neograničen”.

Kim će “ispravno postupiti jer je previše pametan da tako ne učini a i ne želi razočarati svog prijatelja, predsjednika Trumpa!”, napisao je Trump u tweetu

Pynongyang i Washington su prije više od godinu dana počeli diplomatski proces radi rješavanja pitanja sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa. Donald Trump i Kim Jong-un su se sastali tri puta, posljednji put u lipnju u demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok, gdje su se dogovorili da će nastaviti pregovore.

Komentiraj