TRUMP UPOZORIO IRAN: Kritike zbog “katastrofalnog” nuklearnog dogovora

FaH

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Iran u četvrtak ujutro nakon nedavnog raketnog pokusa Islamske Republike koji je, ocijenio je, rezultat “katastrofalnog” međunarodnog dogovora u iranskom nuklearnom programu.

“Iran je službeno UPOZOREN zbog ispaljivanja balističke rakete. Trebao bi biti zahvalan za katastrofalan ugovor koji su Sjedinjene Države potpisale s njim!”, istaknuo je predsjednik na Twitteru putem kojega često komunicira.

I njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je dan ranije bio upozorio Teheran. “Od danas službeno upozoravamo Iran”, rekao je kratko bivši general na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući u srijedu.

Ni Trump nije u četvrtak objasnio što znači to upozorenje.

“Iran je bio na izdisaju i pred slomom dok nije došao SAD i spasio ga zajmom od 150 milijarda dolara”, dodao je republikanski predsjednik na Twitteru, smjerajući na vrijednost sankcija ukinutih nuklearnim ugovorom u srpnju 2015. potpisanim sa šest velesila.

Napetost između Teherana i Washingtona koja je 1980. prouzročila prekid njihovih diplomatskih veza, nakon islamske revolucije 1979., naglo je porasla nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast 20. siječnja.

Iranski ministar obrane, general Hossein Dehghan potvrdio je informaciju o raketnom “pokusu”, istaknuvši da se on ne kosi s nuklearnim ugovorom iz srpnja 2015. ni s UN-ovom rezolucijom 2231.

Milijarder je u kampanji najavio da će “poderati” taj ugovor koji su i Barack Obama i njegov iranski kolega smatrali diplomatskom pobjedom.

Komentiraj