Trump ukinuo ograničenja na upotrebu protupješačkih mina

Američki predsjednik Donald Trump ukinuo je u petak ograničenja određena američkoj vojsci 2014. vezana uz uporabu protupješačkih mina, pogubnih za civilno stanovništvo.

“Nova politika će omogućiti vojnom zapovjedništvu da u izvanrednim okolnostima koristi napredne protupješačke mine posebno izvedene da smanje ranjavanje civila i partnerskih snaga”, kaže se u priopćenju Bijele kuće.

Trump je na taj način poništio odluku svog prethodnika Baracka Obame o djelomičnom pridruživanju sporazumu o zabrani protupješačkih mina, koji su ratificirale 164 zemlje svijeta.

On zabranjuje upotrebu, skladištenje, proizvodnju i prijenos protupješačkih mina koje se ukapaju u zemlju i eksplodiraju kada se na njih stane.

Sjedinjene Države nisu potpisale tu konvenciju, ali od 1991. su ih koristile samo 2002. u Afganistanu.

Obama je zabranio korištenje protupješačkih mina, osim na korejskom poluotoku, gdje si američka vojska zadržava pravo da ih postavi.

Ministar obrane Mark Esper je u petak pozdravio Trumpovu odluku.

“Protupješačke mine su važan alat koji naše snage moraju imati na raspolaganju kako bi osigurale uspjeh svoje misije”, rekao je.

“S minama opremljenim novim tehnologijama, mislim da ste se uvjerili da smo pomno razmotrili kako će one biti korištene i što će s njima biti nakon sukoba, što je često pitanje”, dodao je Esper.

Nove napredne mine koja će američka vojska sada moći koristiti trebale bi se samouništiti ukoliko nisu aktivirane u određenom roku.

Zaraćene strane redovno ostavljaju protušješačke mine za sobom nakon odlaska s ratišta, pa one i dalje ubijaju i ranjavaju nakon sukoba.

Komentiraj