Trump u problemima zbog prevare, izbjegavanja plaćanja poreza i financijskih malverzacija

Guliver/Getty Images

Sve više članova Republikanske stranke okreće leđa Donaldu Trumpu nakon što je zbog novog rasističkog ispada tvrtka Apple odustala od sponzorstva konvencije stranke, a najnovije ankete pokazuju da bi republikanci zbog Trumpa mogli doživjeti težak poraz

Iza Donalda Trumpa najgorih je desetak dana njegove političke karijere otkako je krenuo u utrku za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Kontroverzni milijarder proteklog vikenda doživio je novi udarac kada je objavljeno da je informatički gigant Apple odustao od sponzorstva republikanske Nacionalne konvencije koja se od 18. do 21. srpnja održava u Clevelandu. Na njoj bi Trump trebao biti potvrđen za kandidata Republikanske stranke za 45. predsjednika SAD-a. Odustajanje Applea od sponzorstva konvencije samo je posljednji u nizu udaraca koje je Trump doživio posljednjih desetak dana, zbog čega se i povećao njegov zaostatak za kandidatkinjom Demokratske stranke Hillary Clinton. Posljednje ankete pokazale su da bivša državna tajnica trenutačno ima između pet i 12 posto prednosti pred kontroverznim milijarderom, a zbog sve više afera koje izbijaju oko Trumpa, politički analitičari u SAD-u smatraju da će ta prednost do republikanske konvencije još više narasti.

Osim što je doživio udarac od Applea, Trumpa je šokirao i ugledni republikanac Richard Armitage, nekada zamjenik državnog tajnika Colina Powella u administraciji Georgea W. Busha koji je javno izjavio da mu ne pada na pamet podržati Trumpa, nego da će svoj glas dati Hillary Clinton. Armitage je dosad najugledniji republikanac koji je javno obznanio da će na izborima glasovati za Hillary Clinton, ali sve je više onih koji anonimno u američkim medijima najavljuju sličan scenarij. Trump svojim ponašanjem sve više iritira vodstvo Republikanske stranke, pa inicijativa da se na konvenciji u Clevelandu suprotno svim pravilima izabere neki drugi kandidat ima sve više pobornika. O njoj se još više počelo govoriti nakon što je Trump ponovno izvrijeđao jednog uglednog predstavnika meksičke nacionalne manjine u SAD-u. Trump se obrušio na saveznog suca u Kaliforniji Gonzala Curiela koji vodi slučaj u kojem je Trump osumnjičen da je prevario ljude koji su se školovali na njegovu fakultetu. Trump je u 12-minutnoj tiradi koju su prenosile gotovo sve televizijske mreže uSAD-u optužio Curiela da nije objektivan i da mu se osvećuje jer je meksičkog porijekla i jer mu se ne sviđa Trumpova najava da će podignuti zid na granici s Meksikom.

NAKON OVIH IZJAVA OD TRUMPA su se za nekoliko sati ogradili čelnici Republikanske stranke, a vođa republikanaca u Kongresu Paul Ryan izjavio je da njegova stranka ne može stajati iza “rasističkih izjava predsjedničkog kandidata Trumpa”. Većina vodećih republikanaca javno je od Trumpa zatražila ispriku, ali on je nije pružio nego je još više zaoštrio retoriku te je u nekoliko intervjua na vodećim TV mrežama ponovio optužbe protiv suca Curiela. Nakon što je postalo očito da je Trump potpuno izgubio kompas, od njega su se ogradili još neki senatori i članovi Kongresa pred kojima su neizvjesne izborne utrke ove jeseni i koji si ne mogu dozvoliti da na izbore izađu kao Trumpovi pobornici.

IAKO SU TRUMPOV RASIZAM I SULUDE IZJAVE koje je izgovarao nakon pokolja u Orlandu važan razlog za zabrinutost republikanaca i sve veći otpor njegovoj kandidaturi, postoji i drugi puno važniji razlog tom otporu. Otkako je postalo jasno da bi Trump trebao biti republikanski kandidat za predsjednika, otkrilo se nekoliko afera koje bi potencijalno mogle ugroziti Trumpovu kandidaturu više nego što su to učinile njegove kontroverzne izjave. Trump bi se u pravnim problemima mogao naći zbog najmanje triju slučajeva i u SAD-u se već postavlja pitanje kakve bi posljedice po američki politički sustav moglo imati to da u Bijelu kuću bude izabran čovjek protiv kojega se vode istrage zbog prevare, utaje poreza i financijskih malverzacija s humanitarnim udrugama. Prva optužba je već spomenuta sudska tužba zbog prevare na tzv. Trumpovu sveučilištu. Riječ je o školi koju je Trump osnovao 2005. i koja zapravo nikada nije bila fakultet, iako ju je Trump tako reklamirao. Iako su nadležne institucije odmah po osnutku škole u saveznoj državi New York upozoravale Trumpa da ne može raditi bez licence, on se na to oglušio i godinu pohađanja “fakulteta” naplaćivao je 35.000 dolara. Trump je studentima obećavao vrhunske profesore i predavače koji imaju iskustva u poduzetništvu i koji će ih naučiti kako mogu postati uspješni i bogati poslovni ljudi. Trenutačno su protiv Trumpa podignute tri tužbe zbog prevare, dvije su podigli bivši studenti na sudu u Kaliforniji, a jednu država New York i savezni tužitelj Eric Schneiderman. “Nakon nekoliko pritužbi, odlučili smo istražiti Trumpovo sveučilište i otkrili smo da se zapravo radi o klasičnoj prevari. Odmah smo otkrili da to zapravo i nije službeni fakultet jer nije imao nikakve dozvole”, izjavio je za CNN Schneiderman.

  • UGLEDNI REPUBLIKANAC Richard Armitage, nekada zamjenik državnog tajnika Colina Powella, javno je izjavio da mu ne pada na pamet podržati Trumpa, nego će svoj glas dati Hillary Clinton

Njegove riječi potvrđuju i bivši studenti koji tvrde da ih je Trump namamio na besplatne trodnevne seminare, na kojima im je obećao vrhunske predavače i vrhunski opremljen fakultet koji će im pružiti dovoljno znanja da pokrenu uspješan biznis. “Ništa od toga nije bila istina. Trumpov fakultet je jedna klasična prevara zbog koje smo ostali bez 35.000 dolara”, izjavio je Richard Hewson, jedan od Trumpovih “studenata”. Koliko je Trump bio bahat i bezobrazan pokazuje i to da je za jednog od “profesora” angažirao i Jamesa Harrisa, osuđenog kriminalca koji je studentima prodavao priču o tome kako je u samo nekoliko mjeseci od beskućnika postao bogati broker na Wall Streetu. Istina je bila nešto drugačija i otkriveno je da je Harris doista i bio broker, ali da nikada nije bio beskućnik nego je 2008. optužen da je pretukao svoju ženu, pa je neko vrijeme proveo i u zatvoru. Baš zbog ovakvih slučajeva bivši studenti su protiv Trumpa podnijeli sudske tužbe zbog prevare, a sudac Curiel je tužbe prihvatio. Nakon takve odluke Trump je krenuo u rasistički tiradu po američkim medijima i društvenim mrežama, ali gotovo svi pravni stručnjaci, osim onih na Trumpovoj platnoj listi, složni su u tome da sudac Curiel nije imao drugog izbora nego prihvatiti tužbu.

OSIM ŠTO IMA PROBLEMA zbog fiktivnog fakulteta koji to nikada nije ni bio, Trump ima problema i zbog humanitarne organizacije Trump Foundation. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koja je navodno trebala prikupljati novac za različite humanitarne projekte i osobe s poteškoćama kojima je potrebna financijska pomoć. Ali američke financijske inspekcije otkrile su da je putem ove fondacije Trump financirao i vlastitu kampanju, što je protivno svim pravilima financiranja političkih kampanja u SAD-u. Organizacijama poput Trumpove fondacije nije nikako dozvoljeno sudjelovati u političkim aktivnostima, ali Trump je gotovo redovito na svojim skupovima tijekom predizbora dijelio čekove u ime fondacije. To se smatra političkom aktivnosti i zato su neke udruge zatražile reakciju financijskih institucija u Washingtonu. Neki američki mediji pišu da su iz neslužbenih izbora dobili potvrdu da institucije provjeravaju poslovanje Trumpove fondacije i to ne samo zbog uloge u izborima, nego da postoji i sumnja da je on preko te organizacije s 25.000 dolara financirao 2013. kampanju Pam Bondi za državnu tužiteljicu Floride. Ta donacija nije bila nigdje uknjižena, a kada je otkrivena Trumpovi suradnici za to su optužili nekog nižeg činovnika u udruzi koji je greškom uplatio novac i to nije unio u sustav. Međutim, velika je vjerojatnost da se nije radilo o ikakvoj grešci jer je u tom razdoblju upravo Pam Bondi bila zadužena za slučajeve pritužbi protiv Trumpova sveučilišta na Floridi.

  • TRUMP JE OPTUŽIO saveznog suca Gonzala Curiela da nije objektivan i da mu se osvećuje jer je meksičkog porijekla i jer mu se ne sviđa Trumpova najava da će podignuti zid na granici s Meksikom

SLUŽBENO JE TRUMP DOSAD ZA SVOJU PREDSJEDNIČKU KAMPANJU utrošio vlastitih 43,5 milijuna dolara, a samo u travnju potrošio je 7,5 milijuna dolara, objavila je Savezna izborna komisija potkraj prošlog mjeseca. Njujorški biznismen, pokazuju podaci, u travnju je od donatora prikupio 1,7 milijuna dolara. Glavninu kampanje Trump je sam financirao, ali rekao je da se na općim izborima, kad se suoči s demokratskim kandidatom, neće toliko oslanjati na vlastiti novac. Ali nakon ovih optužbi pitanje je tko će mu biti voljan donirati novac za kampanju, pogotovo ako se točnim pokažu optužbe i da skriva svoje porezne podatke jer je u prošlosti kažnjeno gonjen zbog neplaćanja poreza.

TRUMP SE OD SAMOG POČETKA KAMPANJE OGLUŠIO na molbe da objavi svoju poreznu karticu, što je uobičajen potez na američkoj političkoj sceni. Po navodima američkih medija, u Trumpovim poreznim prijavama s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća nije prijavljen nikakav dohodak, iako je u to vrijeme Trump normalno radio i njegovo je carstvo bilo na vrhuncu. Zbog toga su navodno protiv republikanskog predsjedničkog kandidata bila pokrenuta i dva sudska spora na sudovima u New Yorku, ali se Trump u oba slučaja uspio nagoditi. Sve to navelo je neke republikance u Kongresu da počnu razmišljati o tome da zapovjede Trumpu da objavi svoje porezne podatke, kako se ne bi dogodilo da u Bijelu kuću uđe čovjek sa sumnjivom prošlošću zbog poreznih malverzacija. Za razliku od Trumpa, Hillary Clinton već je odavno objavila sve svoje porezne podatke, a isto je učinio i njen suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton. Ovakvo Trumpovo ponašanje uspaničilo je republikanske redove i sve je više onih koji smatraju da on nema nikakve šanse da ga izaberu za nasljednika Baracka Obame. Republikanci smatraju da pod hitno moraju sanirati štetu jer bi u suprotnom mogli izgubiti i kontrolu u Senatu i Kongresu, a to bi bila katastrofa za stranku koja je do prije nekoliko mjeseci bila sigurna da će nakon osam godina imati svog kandidata u Bijeloj kući. Odustajanje Applea od sponzorstva Nacionalne konvencije samo je još jedan znak za alarm jer bez novca velikih korporacija Republikanska stranka može zaboraviti uspjeh na izborima u studenome. Situacija bi mogla biti još i gora jer su odustajanje od sponzorstva konvencije najavile i druge velike tvrtke poput Wells Farga, Motorole, JP Morgan Chasea i Forda, što je više nego jasna poruka korporativne Amerike da ne prihvaća Trumpa kao njihova mogućeg predstavnika u Bijeloj kući.

Komentiraj