Trump u bolnici primio Remdesivir, počela ‘utrka’ u otkrivanju kontakata zaraženog predsjednika

Američki predsjednik Donald Trump, kojem je u petak ujutro potvrđena zaraza koronavirusom, nalazi se u vojnoj bolnici Walter Reed. Iz Bijele kuće je potvrđeno da je Trump cijeli dan imao povišenu temperaturu, pa su ga iz predostrožnosti prebacili u bolnicu.

Trump je primio eksperimentalno liječenje koktelom sintetičkih antitijela, a u bolnici je započelo i liječenje Remdesivirom. Taj je lijek pokazao određenu učinkovitost u liječenju korone, posebno u ranoj fazi.

Agencija AP piše da su vijesti o pozitivnim nalazima američkog predsjednika i prve dame izazvali val reakcija, ali i dezinformacija i teorija zavjera. Među najpopuliranijim je ona da su demokrati nekako namjerno zarazili predsjednika ili da glumi svoju bolest.

“Dobro mi je, mislim! Hvala vam svima. LJUBAV!!!”, napisao je Trump na Twitteru u subotu rano ujutro.

U međuvremenu, u Bijeloj je kući počela ‘utrka’ u otkrivanju kontakata zaraženog predsjednika. Ipak, to je vrlo težak posao jer je Trump izbjegavao političke mitinge u zatvorenom, kao i nošenje zaštitinih maski i držanje socijalnog razmaka.

U Bijeloj kući radi 400 osoba, a osim novinara koji strogo poštuju preporuku o nošenje maski, malo tko od osoblja ima istu naviku. Trump se ionako često izrugivao onima koji su nosili masku. U Bijeloj kući zna biti tijesno, a još je više tako u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, njegovu helikopteru Marine One, ili u limuzini koju zovu “Zvijer”, gdje su putnici u neposrednoj blizini predsjednika.

Dobrodošli u Bijelu kuću: Uredi tijesni, posjetitelji stalni, a šef ne voli da se nose maske

Protukandidat Trumpu na predsjedničkim izborima Joe Biden nastavio je svoju predsjedničku kampanju, ali je privremeno prestao objavljivati predizborne reklame u kojima kritizira Trumpovu politiku oko koronavirusa.

“Ovo nije političko pitanje i tu se ne radi o tome tko je veći frajer. Ovo je još jedan podsjetnik da pandemiju covida-19 treba ozbiljno shvatiti, te da ona neće nestati sama od sebe. Budite domoljubi, dajte svoj doprinos”, rekao je Biden na predizbornom skupu u Grand Rapidsu, te je pozvao Amerikance da nose maske za lice, redovito peru ruke i da drže fizičku distancu. Biden je ponovio da se moli za brzi oporavak predsjednika Trumpa i njegove supruge Melanije.

Biden privremeno stopirao oglase koji kritiziraju Trumpov način borbe protiv koronavirusa

Jutros je objavljeno i kako su koronavirusom zaraženi blisku suradnici Donalda Trumpa – Kellyanne Conway i Bill Stepien.

Kellyanne Conway, bivša viša savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavila je da je pozitivna na koronavirus. “Večeras sam testirana pozitivno na covid-19. Moji simptomi su blagi (lagani kašalj) i osjećam se dobro. Započela sam proces karantene u dogovoru s liječnicima”, napisala je na Twitteru. Conway je bila na događaju u Vrtu ruža u Bijeloj kući u subotu kad se najavila Trumpova nominacija sutkinje za američki Vrhovni sud.

Na koronavirus je pozitivan i voditelj predizborne kampanje Bill Stepien. Stepien je u utorak putovao na predsjedničku debatu u Cleveland i natrag s Trumpom i drugom pomoćnicom, Hope Hicks, kojoj je također dijagnosticiran koronavirus. S predsjednikom je u ponedjeljak bio i u Bijeloj kući.

I Trumpovi suradnici Kellyanne Conway i Bill Stepien pozitivni na koronavirus

Komentiraj