Trump tvrdi da nije vrijeđao Haiti, senator ga demantira

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump u petak je odbacio tvrdnje da je koristio vulgarni rječnik u opisivanju Haitija i afričkih država, što je prozvano rasizmom, no demantirao ga je demokratski senator koji je bio na sastanku.

Trump je u petak naglasio kako nije koristio riječi “sranje od zemlje” kako bi opisao Haiti i afričke države u kontekstu imigracije.

“Zašto sve te osobe iz sranja od zemalja dolaze ovdje?”, upitao je navodno predsjednik Trump u razgovoru s parlamentarcima u četvrtak, po dnevniku koji citira nekoliko neimenovanih izvora.

Prema njima, Trump je aludirao na afričke zemlje kao i na Haiti i Salvador, objasnivši da bi SAD trebao prihvaćati državljane iz Norveške čiju je premijerku susreo dan ranije, prenosi afp.

Demokratski senator Dick Durbin koji je bio prisutan na tom sastanku u Bijeloj kući, potvrdio je u petak kako je Trump doista koristio “podle i vulgarne” riječi, uključujući “sranja od zemalja”, i to više puta.

Izvještaji o jeziku američkog predsjednika pokrenuli su kritike američkih zastupnika obaju stranaka, kao i međunarodne zajednice.

Haićanska vlada proglasila je Trumpove riječi ponižavajućima u petak, na osmu godišnjicu potresa koji je 2010. odnio 200 tisuća života u toj otočnoj državi, piše afp.

“Haićanska vlada najstrože osuđuje te neugodne i prljave primjedbe koje su, ako su bile svjesne, u svakom pogledu neprihvatljive i pokazuju pojednostavljen i potpuno pogrešan rasistički pogled”, napisala je vlada.

Trump je na svom Twitter profilu napisao kako nije “nikad govorio loše o Haićanima”.

Navodne izjave američkog predsjednika je ranije u petak osudio i Ured Ujedinjenih naroda za ljudskih prava koji je te riječi nazvao “rasističkim”, te ustvrdio da potiču na ksenofobiju, a oglasila se i Afrička unija čija je glasnogovornica naglasila da su one “u suprotnosti sa svim prihvatljivim načinima ponašanja i praksi”, napomenuvši da su Sjedinjene Države “svjetski primjer kako je migracija omogućila nastanak nacije sagrađene na snažnim vrijednostima raznolikosti i prilika”.

Komentiraj