EPA/YONHAP

Trump tvrdi da baze projektila u Sjevernoj Koreji nisu ‘ništa novo’

Sjedinjene Države su upoznate s postojanjem sjevernokorejskih baza projektila predstavljenih kao tajnih u nedavnom istraživanju, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump i nazvao medijska izvješća o tome netočnim.

“Te informacije su netočne, nema ničega novoga, i ništa od onoga što se dešava nije izvan normalnog”, napisao je Trump na Twitteru.

“Opet lažne vijesti”, upozorio je Trump. “Ukoliko stvari krenu  loše, ja ću vas prvi informirati”, dodao je.

Istraživači washingtonskog analitičkog instituta Center for Strategic and International Studies (CSIS) objavili su da Sjeverna Koreja posjeduje najmanje 13 tajnih baza i skladišta balističkih projektila nuklearnog kapaciteta, a moglo bi ih biti do 20.

Izvješće CSIS-a temelji se na izvorima obavještajnih službi nekoliko zemalja, izjavama sjevernokorejskih prebjega, podacima dostupnim online i satelitskim snimkama.

Izvješće sugerira da se nastavlja sjevernokorejski balistički program, dok Trumpova administracija ističe da od povijesnog summita s Trumpom u lipnju Kim Jong Un radi na denuklearizaciji.

“Te baze nisu uništene”, objasnio je za New York Times Victor Cha, dužnosnik CSIS-a.

“Svi se boje da bi Trump mogao prihvatiti loš sporazum”, upozorio je. “Oni nam predaju samo jedan položaj za testiranje, raspuste nekoliko drugih položaja i u zamjenu za to dobivaju mirovni sporazum”.

Nakon summita u Singapuru sredinom lipnja, Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, Sjeverna Koreja je službeno obustavila svoj testiranja nuklearnih bomba i projektila, ali SAD i Južna Koreja još nisu dobili konkretnu objavu Sjeverne Koreje o razmjerima njezinih programa oružja ili obećanje da će prestati koristiti postojeći arsenal.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika rekao je u priopćenju kako vojni sateliti Seula pozorno prate baze projektila i napomenuo kako Pyongyang nikad nije obećao objaviti njihovo postojanje niti zatvoriti ih.

Komentiraj