EPA/XINHUA

TRUMP “Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen”

Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen, izjavio je američki predsjednik Donald Trump kritizirajući nestručnost svojih prethodnika u srijedu pošto je Peking uzvratio Washingtonu uvođenjem carina na američke proizvode, no ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će dvije zemlje ispregovarati sporazum.

“Nismo u trgovinskom ratu s Kinom, taj rat su odavno izgubile glupe i nestručne osobe koje su zastupale Sjedinjene Države”, objavio je Trump  na Twitteru.

Ponovo je podsjetio na golemi trgovinski deficit s Kinom rekavši da iznosi 500 milijarda dolara, premda je u 2017. zapravo bio 375,2 milijarde. “Uz krađu intelektualnog vlasništva, to je još 300 milijarda. Tako više ne može!”, rekao je.

Nekoliko sati pošto je Trumpova administracija u utorak objavila privremeni popis proizvoda koji će se cariniti po novoj stopi, Peking je uzvratio svojim popisom proizvoda u istom godišnjem iznosu: 50 milijarda dolara.

Kina je izvukla teško topništvo kojim ovaj put gađa strateške proizvode, među kojima su soja, automobili i dijelovi zrakoplova koji čine velik dio njezina uvoza.

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će trgovinske akcije koje su zadnjih dana razmjenjivale Sjedinjene Države i Kina vrlo vjerojatno voditi do postizanja sporazuma, ali to ne očekuje prije kraja svibnja, a moguće je i poslije.

“Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da nakon svega ovoga postignemo neke pregovore”, rekao je Ross u srijedu u intervjuu za CNBC.

Ross je izjavu dao nakon što je ranije u srijedu Kina uzvratila sankcijama.

“Vrlo je teško odrediti vremenski rok za pregovore koji su tako kompleksni”, kazao je također Ross koji očekuje da će se druge zemlje “pridružiti u akciji protiv Kine” zbog njezine trgovinske prakse.

Komentiraj