18:20 “Ne prihvaćamo političare koji samo govore, a ništa ne rade, koji se stalno žale, ali ništa ne poduzimaju. Vrijeme praznih riječi je završilo, dolazi vrijeme djelovanja. Bili crni ili bijeli, u svima nama teče ista domoljubna krv i svi se klanjamo američkoj zastavi. Svim Amerikancima poručlujem – nitko vas više neće ignorirati! Zajedno ćemo napraviti Ameriku jakom i bogatom, ponosnom, sigurnom i velikom! Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku!”, zaključio je Trump.

18:05 “Hvala, svijete. Zajedno ćemo odrediti smjer Amerike i svijeta za mnogo, mnogo godina”, rekao je Trump. “Napravit ćemo posao kako spada. Zahvalni smo predsjedniku Obami i Michelle Obami na velikoj pomoći u ovom prijelaznom periodu, bili su sjajni”, dodao je.

“Moć selimo iz Washingtona i dajemo ju natrag vama! Država postoji da služi građanima. Ovo su razumni zahtjevi, no majke i djeca koja žive u siromaštvu, obrazovni sustav koji ostavlja učenike bez znanja, zločini, bande, droga… to ovoga trenutka prestaje. Od danas nova vizija vodit će našu zemlju, na prvom mjestu će biti Amerika!”, poručio je.

“Moramo zaštititi naše granice od divljaka koji nam kradu poslove. Borit ću se za vas svakim svojim dahom i nikad vas neću iznevjeriti. Amerika će početi ponovno pobjeđivati”, nastavlja. “Vratit ćemo poslove, granice, bogatstvo i snove. Sagradit ćemo nove ceste, mostove, zračne luke. Stvorit ćemo prijateljstva s drugim narodima, ali naše ćemo interese stavljati prije svega. Ujedinit ćemo svijet protiv radikalnog islama. Nema mjesta za predrasude”.

18:02 Prisegnuo je Donald Trump! “Ja Donald J. Trump prisežem da ću časno izvršavati dužnost predsjednika SAD-a i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Američkih Država, tako mi Bog pomogao”, rekao je Trump podignute ruke. “Čestitam, gospodine predsjedniče”, kazao je John Roberts.

17:59 Prisegnuo je novi potpredsjednik Mike Pence, slijedi prisega Trumpa

17:55 Demokratski senatorChuck Schumer rekao je kako ima potpuno povjerenje u SAD, zbog njihovih građana. “Znam da su najbolji dani tek pred nama”, kazao je.

17:49 Kardinal Timothy Dolan od Boga je zatražio da pomogne američkom narodu i novom predsjedniku.

17:40 Republikanski senator Roy Blunt održao je kratki govor na Capitolu. “Dobrodošli na inauguraciju 45. predsjednika SAD-a koju će i pratiti mnogi diljem svijeta”, rekao je.

16:40 Na Capitol Hill su stigli Hillary i Bill Clinton.

16:00 Nešto prije 15 sati Barack i Michelle Obama zajedno sa svojim kćerima posljednji su puta napustili Ovalni ured i Bijelu kuću. Desetak minuta kasnije obitelj Trump krenula je prema Capitol Hill.

15:45 Donald i Melania Trump stigli su u Bijelu kuću, gdje su ih dočekali Barack i Michelle Obama.

https://www.youtube.com/watch?v=8u7MaK83KJI

Donald Trump stigao je u petak u episkopalnu crkvu svetog Ivana u blizini Bijele kuće, čime započinju svečanosti inauguracije novoizabranog američkog predsjednika.

Trump je dan u kojem će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Država započeo ranojutarnjim tweetom iz službene rezidencije Blair House, gdje je prenoćio u očekivanju preseljenja u Bijelu kuću, piše afp.

“Sve počinje danas!. Vidimo se na prisezi. POKRET SE NASTAVLJA, RAD POČINJE!”, napisao je Trump.

Oko 800.000 ljudi okupit će se ispred Capitola, gdje će Trump prisegnuti točno u podne po mjesnom vremenu (18 po srednjoeuropskom) i na obližnjoj šetnici National Mall odakle će većina promatrati svečanost.

Mjere sigurnosti oko Bijele kuće i Capitola iznimne su. Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-ja,  raspoređeno je u Washingtonu.

Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara odsječen je za promet vozilima, a svi koji u tu zonu ulaze pješice pomno se pregledavaju.

Kako bi se spriječio mogući napad kamionom, vlasti su oko te zone postavili betonske barijere, kamione natovarene cementom, kamione za odvoz smeća, autobuse i druga teška vozila.

Uzvanike na Capitolu, među kojima će biti odlazeći i dolazeći predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa, štitit će neprobojna stakla i snajperisti na krovovima.

Trump će nakon mise sa suprugom Melaniom otići u Bijelu kuću gdje će ih Barack Obama  i supruga Michelle ugostiti na čaju u Bijeloj kući, a potom će zajedno otići na Capitol.

U 11.30 po mjesnom vremenu tamo počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike  Pence.

Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se  koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.

U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažooretkinja, predsatavnika  svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U Washingtonu je svanulo hladno jutro, najavljena je i mogućnost kiše, ali to nije obeshrabrilo brojne Trumpove pristaše da od ranog jutra čekaju na ulaz u područje iz kojeg će moći gledati inauguraciju.

“Dugo sam ovo čekao”, rekao je Thomas Mendenhall, umirovljeni bankar iz Missourija. “Mi samo želimo promjenu”.

Svečanosti prate i nekoliko manjih prosvjeda, ali zasad se sve odvija u redu, javlja Reuters.

Komentiraj