Američki predsjednik Donald Trump sastao se u ponedjeljak sa singapurskim premijerom Leejem Hsienom Loongom na rubu povijesnog summita američkog predsjednika  i sjevernokorejskog vođe Kima Jonga Una.

Njih dvojica kratko su se pojavila poslije privatnog sastanka u Istani, službenoj rezidenciji singapurskog predsjednika, te su se rukovali nasmiješenih lica pozirajući pred kamerama, nakon čega su otišli na radni ručak s dužnosnicima  iz SAD-a i Singapura.

Nijedan nije dao komentar novinarima. No kad su zauzeli svoja mjesta, moglo se čuti da je Trump rekao Leeu: “Sutrašnji sastanak bit će posebno zanimljiv i mislim da će sve proći vrlo dobro”.

U međuvremenu dužnosnici u izaslanstvu američkog predsjednika završili su sastanak sa sjevernokorejskim dužnosnicima koji je trajao više od dva sata.

Američki veleposlanik na Filipinima Sung Kim, koji je i bivši veleposlanik u Južnoj Koreji,  vodio je američko izaslanstvo za vrijeme sastanka u Ritz Carltonu, a u sjevernokorejskom izaslanstvu je zamjenik ministra vanjskih poslova Choe Son Hui.

Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je u Trumpovoj pratnji tijekom posjeta Singapuru, kasnije je na Twitteru objavio da su razgovori biti “sadržajni i detaljni”.

Lee se također odvojeno sastao s Kimom Jongom Unom u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon što je sjevernokorejski vođa stigao u Singapur.

Na povijesnom summitu u utorak trebali bi se po prvi put susresti američki predsjednik Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, a cilj je postići sporazum o denuklearizaciji Sjeverne Koreje u zamjenu za ublažavanje diplomatskih i ekonomskih sankcija Pjongjangu.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA u ponedjeljak je objavila da će dvije strane razmijeniti poglede oko uspostave novih odnosa između dviju zemalja, kao i o “izgradnji trajnog i stabilnog mehanizma za održavanje mira na Korejskom poluotoku” i o “pitanju denuklearizacije na Korejskom poluotoku”.

Po sjevernokorejskoj agenciji, biti će  riječi i o drugim pitanjima “od zajedničkog interesa” u skladu s promijenjenim okolnostima te se dodaje da će summit biti održan “uz veliku pažnju i očekivanja cijelog svijeta”.

Komentiraj