Trump se nakon godine dana vraća u UN

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Donald Trump vraća se pred Opću skupštinu UN-a godinu dana nakon eksplozivna debitantskog nastupa za govornicom svjetske organizacije i može se očekivati da će se pohvaliti uspostavom dijaloga s čovjekom kojega je lani označio svjetskim neprijateljem broj jedan,  sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

Suprotno spektakularnom zatopljenju odnosa između Trumpa i Kima, situacija s Iranom nije nimalo napredovala i u ovogodišnjem govoru u sjedištu UN-a američki predsjednik vjerojatno će se obrušiti na drugog svog najvećeg neprijatelja, iranskog predsjednika Hasana Rohanija i poručiti svjetskim čelnicima da je iransko ponašanje potpuno neprihvatljivo.

Trumpov tjedan u UN-u ispunjen je obvezama koje počinju u ponedjeljak govorom o krijumčarenju drogama na globalnoj razini.

Osim govora na Općoj skupštini UN-a u utorak, Trump će održati niz bilateralnih sastanaka sa svojim saveznicima kao što su francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May i japanski premijer Shinzo Abe s kojim se već sastao u nedjelju kasno navečer.

Pratit će se naročito pozorno i Trumpov susret s južnokorejskim kolegom Moonom Jae-inom koji će ga izvijestiti o sastanku s Kimom prošli tjedan u Pjongjangu.

U svom 41-minutnom govoru na prošlogodišnjem zasjedanju Opće skupštine, američki predsjednik jasno je poručio da želi stubokom preokrenuti odnose i propise kojima se pola stoljeća poslovalo u svijetu, odbaciti globalizaciju i ponovno u prvi plan postaviti naciju i njezine prioritete.

Taj Trumpov pristup “Amerika na prvom mjestu” šokirao je svjetske lidere u dvorani u kojoj nije sjedio i Kim, središnja meta Trumpove verbalne vatre.

Slijedili su mjeseci napetosti, razmjeni prijetnja i uvredljivih riječi. Trump je zaprijetio Kimu da će “potpuno razoriti” Sjevernu Koreju takne li ovaj SAD ili njegove  saveznike.

Kimu je Trump poručio da je “čovjek-raketa u samoubilačkoj misiji”, a ovaj mu je odgovorio da je “mentalno poremećen”.

Ni ove godine Kim neće sjediti u New Yoku sa svjetskim čelnicima, a promatrači će pozorno loviti naznake mogućeg novog  sastanka na vrhu između američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe nakon prvog, povijesnog susreta u Singapuru u lipnju.

Iako je zadnjih mjeseci iskazivao frustraciju u odnosu na Sjevernu Koreju, Trumpov državni tajnik Mike Pompeo rekao je da se polako napreduje prema denuklearizaciji.

“Vjerujemo da ćemo moći tu vijest objaviti svijetu”, rekao je za “Fox News Sunday” Pompeo koji je triput posjetio Pjongjang.

U četvrtak će Pompeo predsjedati sastankom Vijeća sigurnosti UN-a na kojem će izvijestiti članove o tome  kako američka administracija kani uvjeriti Sjevernu Koreju da se potpuno odrekne nuklearnog oružja.

Pompeo brani svoju odluku o sankcijama kojima Washington kažnjava kineske i ruske tvrtke jer posluju sa Sjevernom Korejom.

Nijedan od novijih Trumpovih prethodnika u Bijeloj kući nije uspio preokrenuti odnose sa Sjevernom Korejom pa ne čudi da svijet i dalje sumnja u to da će Kim doista poduzeti konkretne korake prema potpunom odbacivanju nuklearnog programa.

Međutim, Trump neće odustati od pritiska u nastojanju da njegov summit s Kimom u Singapuru donese opipljive rezultate.

“Ne čini se da je Moon Jae-in na sastanku s Kimom prošli tjedan uspio ostvariti nešto više od običnog održavanja dobre atmosfere kako bi pripremio teren za novi summit Kima i Trumpa”, smatra analitičar Mike Green iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Sastanak s Rohanjem pod upitnikom

Trump je dakle ublažio retoriku prema Kimu, ali slabi su izgledi da će to učiniti i u odnosu na iranskog predsjednika.

Brojne saveznike u Europi Trump je razljutio povlačenjem Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je šest svjetskih sila potpisalo 2015., obvezavši se na na ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

Suprotno Europljanima, američki saveznici na Bliskom istoku, napose Saudijska Arabija, oduševljeni su Trumpovim pristupom.

Nekoliko predsjednikovih najviših dužnosnika govorit će u srijedu na sastanku na vrhu “Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana”, a sudjelovat će i govornici iz arapskih zemalja, američkih saveznica.

Rohani je baš u to vrijeme najavio svoju konferenciju za novinare.

Bijela kuća nije sasvim zalupila vrata za mogućnost sastanka Rouhani-Trump, a s obzirom na razvoj situacije s Kimom u proteklih godinu dana, nije nemoguće da i odnosi s Iranom krenu nabolje.

Međutim, valja podsjetiti da je Rohani ovaj vikend u Washington Postu ocijenio da Trumpova ponuda za dijalog “nije iskrena” i sadrži “otvoreno uvredljive preduvjete”.

Komentiraj