Trump se nada da će s Putinom uspostaviti ‘izvanredne odnose’

EPA/HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u ponedjeljak u Helsinkiju nadu da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom uspostaviti “izvanredne odnose” jer su dobri odnosi s Rusijom “dobra, a ne loša stvar”.

“Mislim da ćemo imati izvanredne odnose. Dobro se slagati s Rusijom je dobra, a ne loša stvar”, rekao je Trump na samom početku sastanka s Putinom, prije nego što su se povukli na razgovore iza zatvorenih vrata. Početak sastanka je kasnio zbog toga što je Putin kasnio u dolasku u Finsku.

“Imamo puno tema za razgovor, o svemu od trgovine, vojnih pitanja, raketa, Kine. Razgovat ćemo malo o Kini, o našem zajedničkom prijatelju Xiu”, rekao je Trump. Xi Jinping je kineski predsjednik.

Trump je pohvalio Putina i Rusiju zbog odlične organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva i dobrog rezultata ruske reprezentacije.

Ruski predsjednik Putin rekao je, sa svoje strane, kako je došlo vrijeme da se se razgovora o odnosima između Moskve i Washingtona i o “bolnim” međunarodnim pitanjima.

“Mi održavamo redovite kontakte, razgovarali smo telefonom, imali smo nekoliko sastanka na marginama različitih foruma. Sada je krajnje vrijeme da detaljno razgovoramo o našim bilateralnim odnosima i različitim bolnim temama na globalnoj razini, a njih je jako puno”, rekao je Putin te zahvalio Finskoj na gostoprimstvu.

Nekoliko sati prije svog prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, američki predsjednik Donald Trump je preko twittera poručio da američko-ruski odnosi nisu bili nikad gori i to zbog “američke gluposti”.

“Naši odnosi  s Rusijom nisu nikad bili gori zahvaljujući dugogodišnjoj američkoj gluposti i sada zbog namještenog lova  na vještice”, napisao je Trump na twitteru prije svoga susreta s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.

Rusko miješanje u američke izbore posljednjih godina opterećuje odnose dviju zemalja. Prije nekoliko dana američka savezna velika porota podigla je optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca  zbog ‘hakiranja’ kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016.

Optužnica, za koju je zaslužan Robert Mueller, posebni savjetnik u istrazi o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump, podignuta je tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u Helsinkiju.

Trump Muellerovu istragu opetovano naziva “namještenim lovom na vještice” kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je preko twittera da se “slaže” s Trumpovom ocjenom razloga za loše odnose.

Europska unija i prethodna američka adminstracija za loše odnose s Rusijom krive njezinu ulogu u Ukrajini, Siriji i njezino miješanje u američki izborni proces.

Komentiraj