Trump se ipak izvukao: Oslobođen je optužbi za poticanje na pobunu i napad na Kapitol. Krivim ga smatra 57 senatora

Senat SAD-a je bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.

Da je Trump kriv glasalo je 57 senatora, a da ga se oslobodi krivnje svoj glas je dalo 47 senatora, međutim, za osudu bila je potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

Podsjetimo, Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda. U slučaju osude senata, Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat predsjednika SAD-a.

U glasanju u senatu, u kojem je 50 demokratskih i 50 republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca.

To su imenom, kako piše CNN, Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse i Pat Toomey.

Senator Bill Cassidy rekao je da je tako glasao jer smatra Trump krivim.

“Naš Ustav i naša zemlja važniji su od bilo koje osobe. Glasao sam za osudu jer je Trump kriv”, rekao je senator Cassidy nakon glasanja.

Veći dio suđenja bavio se time koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres i htjeli spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome prošle godine.

Osuda nije bila vjerojatna, analizirali su američki mediji, jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim. Optužnica je izglasana u zastupničkom domu 13. siječnja, a podržalo ju je desetero republikanaca.

Trumpa se, podsjetimo, teretilo da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja, dok je trajala sjednica na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

Američki Senat proglasio je u utorak suđenje Donaldu Trumpu ustavnim. Suđenje po optužbi za poticanje nasilja u senatu počelo je u srijedu.

“Miran i domoljuban način”

Kao što su svi svjetski mediji prenosili, Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga, na kojima je pobijedio demokrat Joe Biden, neprestano ponavljao da mu je izborna pobjeda ukradena.

Njegovi pristaše nakon skupa održanog 6. siječnja napali su Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a.

U napadima na Kapitol poginulo je petero ljudi, uključujući policajca.

Trumpovi odvjetnici ocijenili su da je napad je bio “grozan”, ali da je proces nepravedan te da su demokratski tužitelji licemjerni .

Rekli su da je Trump pozvao pristaše da na “miran i domoljuban način” zaposjednu Kapitol.

Tužitelji iz redova demokrata, pak, pozvali su američke senatore da Trumpu onemoguće da se ponovno kandidira za predsjednika SAD-a.

Komentiraj