EPA/Olivier Douliery

TRUMP ‘Sankcije Sjevernoj Koreji su ništa u usporedbi s onim što bi se trebalo dogoditi’

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako su sankcije Ujedinjenih naroda Sjevernoj Koreji dogovorene ovaj tjedan tek “mali korak i ništa” u usporedbi s onim što bi se trebalo dogoditi u vezi nuklearnim programom te zemlje.

Američki tajnik državne riznice Steven Mnuchin upozorio je Kinu, glavnog saveznika i trgovinskog partnera Sjeverne Koreje, da će joj, ako ne poduzme nove mjere, Washington “staviti dodatne sankcije i spriječiti joj pristupaju američkom i međunarodnom dolarskom sustavu”.

Još jedan visoki dužnosnik uprave rekao je Reutersu da su takve “sekundarne sankcije” kineskim bankama i drugim tvrtkama na čekanju za sada kako bi dali vremena Kini da pokaže da je spremna u potpunosti provesti posljednje i prethodne runde sankcija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je izglasalo jačanje sankcija Sjevernoj Koreji u ponedjeljak, zabranjujući izvoz njezina tekstila i ograničavajući joj potrošnju goriva.

Akciju U.N. potaknuo je šesti i najveći nuklearni test Sjeverne Koreje ovog mjeseca. To je šesta rezolucija Vijeća sigurnosti od 2006. godine koja sankcionira nuklearni balistički program Sjeverne Koreje.

Amerika je predložila oštriji nacrt sankcija, koji je oslabljen kako bi dobio potporu Kine i Rusije, koje imaju pravo veta u UN-u. Time je zaustavljeno nametanje punog embarga na izvoz nafte u Sjevernu Koreju. Većina uvoza nafte u Sjevernu Koreju odvija se iz Kine.

“Mislimo da je to samo još jedan mali korak, a ne veliki posao”, kazao je Trump novinarima na početku susreta s malezijskim premijerom Najibom Razakom.

“Ne znam hoće li imati kakva utjecaja, iako je lijepo imati svih 15 glasova, ali te sankcije nisu ništa u usporedbi s onim što će se u konačnici morati dogoditi”, rekao je Trump, koji se zarekao da neće dopustiti Sjevernoj Koreji da razvije nuklearni projektil koji može dohvatiti Sjedinjene Države.

Na pitanje je li Trump razmišljao o ostalim akcijama, uključujući rezanje kineskih banaka iz američkog financijskog sustava, glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je: “Sve su opcije na stolu, a predsjednik je također rekao da želi da svaka zemlja uključena u proces čini više.”

Washington se do sada uglavnom suzdržavao od novih sankcija protiv kineskih banaka i drugih tvrtki koje posluju sa Sjevernom Korejom, s obzirom na strah od osvete Pekinga i eventualno dalekosežne učinke na svjetsko gospodarstvo.

Rusija i Kina kažu kako poštuju sankcije i pozivaju Sjedinjene Države da se vrate u pregovore sa Sjevernom Korejom.

Komentiraj