TRUMP: “SAD se desetljećima i desetljećima iskorištavaju”

epa

Američki predsjednik Donald Trump poručio je čelnicima država G7 da Sjedinjene Države žele hitro odustajanje od trgovinskih praksi koje su dovele do egzodusa američkih tvrtki i radnih mjesta u druge zemlje.

Trump, koji je prošli tjedan razljutio svoje partnere iz G7 uvođenjem tarifa na čelik i aluminij iz Kanade, Europske unije i Meksika, naglasio je da će ostati pri svojem sve dok SAD ne dobije “pravedan” pristup tržištima.

“Sjedinjene Države se desetljećima i desetljećima iskorištavaju”, rekao je Trump na konfereciji za novinare u subotu nakon drugog dana dvodnevnog summita u kanadskom Quebecu.

Američki predsjednik je otkrio da je drugim čelnicima savjetovao da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije.

“Ako idemo bez carina, onda idemo bez barijera i subvencija”, istaknuo je Trump.

Odbacio je tvrdnje da je summit bio svadljiv, što je u suprotnosti s tvrdnjama jednog od dužnosnika G7 koji je u petak govorio o žestokoj raspravi o carinama između američkog predsjednika i njegovih kolega.

Tijekom “neuobičajene” razmjene stavova Trump je na skupu ponovio svoje nezadovoljstvo oko statusa američke trgovine, posebice u odnosu s Europskom unijom i Kanadom, otkrio je dužnosnik francuskog predsjedništva novinarima.

“Tako je započela duga litanija protuoptužbi, na trenutke ogorčenih tvrdnji da se SAD nepravedno tretira, da je trgovinski sustav posebno nepravedan prema toj državi, njezinu gospodarstvu, radnicima i srednjoj klasi”.

“Ukratko, dugačak i iskren ispad koji je bez sumnje veoma neobičan u ovim formatima”, zaključio je Francuz.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpu je odgovorio “pristojnim no strogim tonom” kako bi predstavio europsku stranu priče, a pridružio se i japanski premijer Shinzo Abe.

Usprkos očiglednim nesuglasicima, vrlo je vjerojatno da će G7, u kojem sjede SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, donijeti zajedničku izjavu na kraju summita, tvrdi diplomatski izvor.

Trump je stigao na skup nakon radne rasprave o ravnopravnosti spolova, te će ga napustiti prije diskusije o klimatskim promjenama i zdravlju oceana, kao i konferencije za medije na kojoj će preostali članovi G7 vrlo vjerojatno biti kritični prema Washingtonu.

Komentiraj