EPA/JIM LO SCALZO

TRUMP “SAD sa Sjevernom Korejom vodi razgovore na visokoj razini”

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak kako Sjedinjene Države izravno razgovaraju sa Sjevernom Korejom “na veoma visokoj razini” kako bi pokušale organizirati summit između njega i sjevernokorejskog vođe Kim Jon Una, ali kako je i dalje moguće da do susreta ne dođe.

“Isto tako započeli smo izravne razgovore sa Sjevernom Korejom”, rekao je prigodom fotografiranja s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

“Imamo izravne razgovore na veoma visokoj razini, jako visokoj razini, sa Sjevernom Korejom. Doista vjerujem kako ovo dopušta dobru volju, da se događaju dobre stvari. Vidjet ćemo što će se dogoditi, kao što uvijek kažu, vidjet ćemo što će se dogoditi, jer konačno računa se krajnji rezultat, ne činjenica da mislimo sastati se ili što se sastanemo”, rekao je Trump.

Trump je kazao  kako se nada da će se sastanak održati te kako se razmatra pet lokacija.

Upozorio je kako je moguće da do susreta ne dođe.

“Moguće je da stvari ne prođu dobro i da nećemo imati sastanke i samo ćemo nastaviti ići ovim čvrstim putem kojim smo krenuli”, rekao je.

Trump koji je  pozdravio premijera Abea u svom klubu Mar-a-Lago u palm Beachu na Floridi kako bi razgovarali o trgovini, vojnim i sigurnosnim pitanjima, isto tako je rekao da Južna Koreja ima njegov “blagoslov” da razgovara o okončanju ratnog stanja sa Sjeverom koje postoji između dviju zemalja od 1953.

“Imaju moj blagoslov da razgovaraju o okončanju rata. Ljudi ne uviđaju da Korejski rat nije završen”, rekao je.

Trump i Abe će imati dvodnevne razgovore uvelike usredotočene na mogući summit s Kimom dok Japan traži da se SAD obveže kako će bilo kakav dogovor o denuklearizaciji koje Trump postigne s Kimom uključiti ne samo projektile dugog dometa nego i one koji mogu biti usmjereni na Japan.

Abe je rekao kako bi Japan želio da se Sjeverna Koreja suglasi o potpunoj, provjerljivoj denuklearizacijii da je Trump pokazao “hrabrost” pokušavajući organizirati summit s Kimom.

Komentiraj