Trump, s Iranom na umu, u utorak izlazi na govornicu UN-a

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump u utorak iskoristiti svoj izlazak na govornicu Opće skupštine UN-a kako bi održao pritisak na Iran nakon napada na saudijska naftna postrojenja koji su pojačali napetosti na Bliskom istoku i strahovanja od sukoba širih razmjera.

To je biti treće Trumpovo pojavljivanje pred svjetskim čelnicima okupljenima u mramornoj dvorani UN-a u New Yorku i pred njim je veliki broj globalnih pitanja od Sjeverne Koreje preko Kine do Venezuele.

Imajući na umu da mora popraviti dojam pred Amerikancima uoči borbe za reizbor sljedeće godine, Trump želi ublažiti dvojbe birača oko njegove sklonosti zapaljivoj retorici.

Glavno pitanje njegova obraćanja pred UN-om bit će Iran kojeg se okrivljuje za napade u Saudijskoj Arabiji prije 10 dana.

Tijekom proteklog tjedna Trump je pojačao ekonomske sankcije protiv Irana i naredio povećanje broja američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi pokazao potporu ključnim saveznicima u toj regiji punoj napetosti.

Pokazao je suzdržanost prema vojnom odgovoru protiv Irana u povodu napada na Saudijsku Arabiju pružajući otpor konzervativnijim američkim krugovima koji vjeruju da Iran mora biti vojno kažnjen.

“Stavili smo ih pod veliki pritisak, veći nego ikad”, kazao je novinarima u ponedjeljak. “Mnogo se stvari događa u vezi Irana… O tome ću nešto sutra govoriti”.

Trump je u UN-u dobio važnu potporu kad su ponedjeljak tri europske sile Britanija, Njemačka i Francuska optužile Iran za napade na saudijska naftna postrojenja i pozvale Teheran da se suglasi s novim pregovorima sa svjetskim silama o svome nuklearnom i raketnom programu.

I Trump i iranski predsjednik Hasan Rohani bit će u UN-u ovoga tjedna i mnogo je spekulacija o mogućem susretu no ništa nije službeno objavljeno. Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei nedavno je isključio mogućnost takvog bilateralnog susreta ostavljajući vrata otvorena samo za multilateralne pregovore pod uvjetom da se SAD vrati nuklearnom dogovoru iz kojeg je Trump istupio.

Iranski predsjednik obraća se Općoj skupštini UN-a u srijedu.

Iako je svoja prethodna obraćanja Trump koristio kako bi ukazao na prijetnju koju predstavljaju Sjeverna Koreja i Iran u većini slučajeva nije posegnuo za vojnim odgovorima.

Trump tolerira sjevernokorejska testiranja raketa kratkog dometa no u ponedjeljak je kazao kako će treći samit sa sjevernokorejskim vođom Kim Jon unom ovisiti o tome kakav se dogovor prije toga postigne što predstavlja značajno odstupanje od njegove ranije sklonosti da se sastane i “vidi što će se dogoditi”.

S govornice UN-a u utorak će se obratiti i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, francuski predsjednik Emmanuel Macron, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i britanski premijer Boris Johnson.

Komentiraj