TRUMP Rezolucija UN-a o nužnosti obustave izgradnje židovskih naselja otežat će mirovni proces

EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

Izabrani američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da će rezolucija UN-a kojom se zahtijeva obustava izgradnje židovskih naselja na palestinskom teritoriju “uvelike otežati” mirovni proces, no da je on ipak moguć.

“Jučerašnji veliki gubitak za Izrael u UN-u uvelike će otežati mirovne pregovore. Šteta, no oni će se svejedno ostvariti!”, poručio je Trump preko Twittera.

Odluka UN-a u petak predstavlja veliki zaokret američke politike u tom svjetskom tijelu.

To je prva rezolucija o Izraelu i Palestini koje je Vijeće prihvatilo u osam godina, a američka odluka o suzdržanosti je rijedak potez Washingtona koji inače štiti Izrael od takvog razvoja događaja.

U rezoluciji se od Izraela traži da “odmah i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući istočni Jeruzalem”, te se dodaje kako izgradnja naselja “nema pravnu opravdanost i predstavlja kršenje međunarodnog prava”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je rezoluciju kao “sramotan udarac protiv Izraela u Ujedinjenim narodima”.

Trump, koji je tijekom kampanje isticao obećanje da se Jeruzalem treba prepoznati kao izraelski glavni grad, u četvrtak je rekao da bi Washington trebao upotrijebiti veto da blokira rezoluciju.

“Kao što je SAD dugo zagovarao, mir između Izraelaca i Palestinaca moguće je postići samo izravnim pregovorima između dviju strana, a ne nametanjem uvjeta UN-a”, izjavio je Trump.

Izraelska krajnja desnica i čelnici naseljenika ohrabreni su izborom Trumpa koji je za idućeg američkog veleposlanika u Izraelu odabrao čovjeka koji je prikupljao novac za nova naselja.

Odvjetnik David Friedman, novoizabrani veleposlanik, žestoko se protivi rješenju o “dvije države” te podržava jedinstven Jeruzalem, Baracka Obamu je prozivao antisemitom, te tvrdi da su američki židovi koji se protive izraelskoj okupaciji Zapadne obale gori od kapoa, nacističkih zatvorenika koji su radili kao zaštitari u koncentracijskim logorima, piše britanski The Guardian.

Komentiraj