Trump razmišlja o stalnoj vojnoj nazočnosti u Poljskoj

EPA/SHAWN THEW

Predsjednik Donald Trump rekao je u utorak kako Sjedinjene Države razmatraju zahtjev Poljske za stalnom američkom vojnom nazočnošću u toj saveznici iz NATO-a.

Poljska opetovano traži stalnu američku vojnu nazočnost na svome tlu iz straha od agresije Rusije, nudeći do 2 milijarde dolara za financiranje takve baze. Američki su vojnici sada nazočni na njezinu tlu kroz NATO-ove snage koje se rotiraju.

Rusija je u svibnju izrazila zabrinutost izvješćima o poljskom zahtjevu rekavši kako širenje NATO-a prema ruskim granicama potkopava stabilnost u Europi.

“Poljska je spremna dati krupan doprinos Sjedinjenim Državama kako bi došle i bile nazočne u Poljskoj, a to je nešto o čemu ćemo sigurno razgovarati”, rekao je Trump u Bijeloj kući pred sastanak s poljskim predsjednikom Andrzejem  Dudom.

“Razmatramo to vrlo ozbiljno, znam da se ta ideja veoma sviđa Poljskoj i to je nešto o čemu razmišljamo”, rekao je.

Poljska se pridružila NATO-u 1999. zajedno s Mađarskom i Češkom, a otada su se i druge bivše komunističke zemlje, uključujući baltičke republike koje graniče s Rusijom, pridružile unatoč snažnom protivljenju Moskve.

Varšava bi mogla ponuditi do 2 milijarde dolara za financiranje američke vojne baze, prema prijedlogu poljskog ministarstva obrane o kojem su izvijestili poljski mediji. Vladin izvor u Poljskoj je potvrdio Reutersu da je napravljena takva ponuda.

Trump je isto tako rekao kako Sjedinjene Države razmatraju ukidanje viza za Poljsku.

Komentiraj