epa

TRUMP: Razgovori Seula i Pjongjanga su dobra stvar

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u četvrtak da su razgovori Južne i Sjeverne Koreje “dobra stvar” i da su oni rezultat njegova odlučnog stajališta prema Pjongjangu.

“Vjeruje li itko da bi se sa svim tim promašenim ‘stručnjacima’ koji daju svoja mišljenja, razgovori Sjeverne i Južne Koreje dogodili da nisam bio odlučan, snažan i spreman upotrijebiti svu našu ‘moć’ protiv Sjevera?”, upitao se u objavi na Twitteru tijekom jutra.

“To su glupani, ali razgovori su dobra stvar!”, dodao je.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley je prije dva dana bila puno suzdržanija, ocijenivši da bi dijalog mogao biti obično “zamazivanje očiju” ne bude li u njega uključena zabrana “svakog nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji”.

Pjongjang je zadnjih mjeseci zaredao s ispaljivanjem balističkih projektila i izveo je svoj šesti nuklearni pokus. UN-ovo Vijeće sigurnosti je zato uvelo Pjongjangu nekoliko paketa sankcija.

No 2018. je počela uz drukčiji ton, s očitom željom za smirivanjem napetosti.

Dvije Koreje su u srijedu ponovo uspostavile “crveni telefon”, zatvoren od 2016., pošto je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un natuknuo da bi njegova zemlja htjela sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, u Južnoj Koreji.

Seul je na pruženu ruku odgovorio prijedlogom o organiziranju razgovora na visokoj razini 9. siječnja, što su prvi razgovori od 2015.

Komentiraj