EPA/JUSTIN LANE

Trump razgovarao s glavnim ravnateljem Boeinga o nedavnim nesrećama

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je razgovarao s Dennisom Muilenburgom, glavnim ravnateljem Boeinga, nakon nesreće u nedjelju Boeinga 737 MAX 8 Etiopian Airlinea u kojoj je poginulo 157 ljudi i dobio uvjeravanja da je zrakoplov siguran, rekao je jedan industrijski izvor.

Oni su razgovarali u utorak ujutro nakon što je Trump na Twitteru napisao da mu je “žao što su zrakoplovi postali presloženi za upravljanje”, rekao je taj neimenovani izvor.

Muilenburg je rekao Trumpu da je 737 MAX “siguran i pouzdan” iako je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) nakon Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske prekinula sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737-8 i 737-9 nakon smrtonosnog pada takvog modela u nedjelju u Etiopiji i pogibije 157 putnika i članova posade.

Taj izvor nije želio reći tko je od dvojice sugovornika pokrenuo razgovor ni koliko je on trajao.

Boeing nije želio komentirati te informacije.

“Nastavljamo istragu o nesreći a odluke ćemo donijeti na temelju skupljenih podataka”, rekla je glasnogovornica Savezne agencije za zrakoplovstvo (FAA).

Vrijednost dionica Boeinga i dalje pada na tržištu nakon gubitka više od 5 posto u ponedjeljak, koji je u utorak navečer iznosio oko 6 posto.

Proizvođač se obvezao popraviti sustav stabilizacije “MCAS” na 737 MAX 8 kao što je tražila FAA.

Komentiraj