TRUMP PROTIV CLINTON Prva debata može biti ključan trenutak

EPA/JUSTIN LANE / ANDREW GOMBERT

Pošto su posljednje ankete pokazale da je u predsjedničkoj utrci itekako ranjiva, Hillary Clinton bit će pod pritiskom da mora pobijediti republikanskog suparnika Donalda Trumpa na njihovoj prvoj debati u ponedjeljak, jer mnogi analitičari misle da bi to mogao biti ključan trenutak preidzborne utrke.

Poltički veterani uključeni u pripremu prijašnjih predsjedničkih debata smatraju da Clinton mora pokazati kako će voditi zemlju u nesigurnim vremenima i prikazati se kao staložena i iskusna alternativa nedokazanom Trumpu. A on, pak, mora ispasti vjerodostojan i uvjeriti skeptike da je spreman biti vrhovni zapovjednik najmoćnije vojske svijeta.

Debata će biti na sveučilištu Hofstra u Hempsteadu u državi New York i trajat će 90 minuta. Prva je od tri predviđene debate i u njoj će Clinton biti pod većim pritiskom pošto je ‘isparila’ njezina donedavno uvjerljiva prednost u anketama.

Očekuje se da će debatu gledati deseci milijuna Amerikanaca, a razgovarat će se o američkom napretku i sigurnosti.

Povijest predsjedničkih izbora pokazuje da debate mogu promijeniti smjer predsjedničke utrke. Anketa Reutersa i Ipsosa pokazala je da je oko 20 posto biračkog tijela još neodlučno pa je i ulog uoči prve debate tim veći.

“Učinit ću sve što je u mojoj moći da u komuniciranju svojih poruka budem jasna i neustrašiva, u inat napadima, verbalnom zlostavljanju i zadrtosti moga protivnika”, rekla je Clinton ovaj tjedan.

Anita Dunn, koja je pripremala Baracka Obamu za debatu s Johnom McCainom 2008., kazala je da je aktualni predsjednik pobiedio u prvoj debati jer je uspio stalno vraćati u fokus razgovora loše stanje američke ekonomije, čak i kada je trebao govoriti o vanjskoj politici.

Dunn očekuje da Clinton pokuša iskorisiti Trumpove slabosti i naglasiti svoje vrline. “Mora istaknuti razliku između njih dvoje”.

Pošto birači, sudeći po anketama, oboje kandidata smatraju nepouzdanima, ovo će im biti najbolja prigoda da dokažu suprotno. Kao i u prijašnjim slučajevima, poslije debate analizirat će se sve, od poruka do govora tijela.

Brett O’Donnell, koji je za debate priprema Georgea W. Busha 2004. i Johna McCaina 2008., kazao je da Bush nije uložio puno truda u prvu debatu s tadašnjim demokratskim kandidatom Johnom Kerryjem i to se vidjelo.

Bush se brzo našao u defanizivi, počeo ‘žmirkati’ i naslanjati se na govornicu. Kerry je bio evidentni pobjednik, a Bush je naučio lekciju i debate počeo shvaćati ozbiljnije. Naposljetku je i osvojio drugi mandat.

Dva Trumpa

Hillary Clinton za debatu se priprema u uskom krugu najbližih suradnika u svom domu u New Yorku. Oni je pripremaju za dva scenarija. Prvi u kojem će Trump biti ozbiljan i odmjeren i drugi, u kojem neće poštivati pravila i biti impulzivan i neugodan, kako je najčešće nastupao u republikanskim debatama.

“Ne možete biti sigurni koji će se Trump pojaviti”, kaže Jennifer Palmieri, savjetnica Hillary Clinton. “Može biti agresivan, a može biti i opušten. To je teško predvidjeti pa se najbolje usredotočiti na vlastite poruke”.

Bivši republikanski kongresmen Rick Lazio uvjerio se da je Clinton čvrsta protivnica pošto je izgubio i debatu i senatske izbore protiv nje u državi New York 2000. godine. Lazio je u debati bio preagresivan pa je ispao ‘sirovina’ i sada upozorava Trumpa da mora paziti kako se ponaša prema Clinton.

“Mora izbjegavati etiketiranje, uvrede i sve slično tome”, kaže Lazio.

Bivši republikanski senator Judd Gregg koji je glumio demokrate Ala Gorea i Johna Kerryja na pripremama Georgea W. Busha za debate izjavio je da novinari nisu znali da su znali vježbati i dvaput dnevno kako se debata približavala. Zato je uvjeren da se i Trump priprema više nego što javnost zna. “Bilo bi suludo da se pojavi nepripremljen”, rekao je Gregg.

Neimenovani republikanski izvor otkrio je da Trumpa za debatu priprema bivši predsjednik uprave Fox Newsa Roger Ailes, ali da republikanski kandidat ne želi biti ‘prepripremljen’ jer polaže adute i u svoju spontanost.

“Gospodin Trump se priprema za sve što radi, ali imajte na umu da je na debatama za republikanske predizbore bio okružen profesionalnim političarima, a prolazio je odlično”, kazao je Trumpov glasnogovornik Jason Miller.

Debatu na sveučilištu Hofstra, u utorak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu, moderirat će ugledni novinar NBC-ja Lester Holt.

Komentiraj