fah

Trump priprema svoju vladu, prvi međunarodni kontakti

Raspored novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa pretrpan je u petak, on priprema vladu, počinje međunarodne kontake i nakratko je razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Mali prosvjedi protiv Trumpa održani su tijekom noći u dvadestak američkih gradova, među kojima je najsilovitiji bio u Portlandu u Oregonu. Prosvjednici su razbijali stakla izloga, dućana i automobila i bacali projektile na policiju koja je privela 26 osoba.

Nekoliko sati nakon izbora Donald Trump se vratio na društvenu mrežu Twitter, jedno od njegovih najdražih oružja tijekom kampanje. “Pun raspored u New Yorku. Uskoro ću donositi vrlo važne odluke o ljudima koji će voditi našu vladu”, napisao je republikanski milijarder u petak ujutro.

On je 7-8 minuta telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i oni su potvrdili da žele zajedno raditi, navele su osobe iz okruženja francuskog predsjednika.

Ekipa iz kampanje pridružila se Trumpu u petak u radu na tranziciji, u Trumpovom tornju u kojem se nalaze njegovi uredi i privatna rezidencija, na V. aveniji u New Yorku.

Sastavljanje njegove vlade se odvija polako. Imena koja se za sada spominju u američkim medijima ne donose promjene i anti-establishment poruke na kojima je Trump vodio kampanju.

Za razna ministarstva spominju se bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, (72), bivši predsjednik Zastupničkog doma Newt Gingrich, (73), Chris Christie, (54), guverner New Jerseya, Bob Corker, (64), predsjednik odbora vanjskih poslova senata i general Mike Flynn, (58), bivši šef američke vojne obavještajne službe. Svi su muškarci, često stariji i bijelci.

Komentiraj