Trump primio Porošenka, ojačao sankcije Moskvi

EPA/OLIVIER DOULIERY /

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak u Bijeloj kući primio svog ukrajinskog kolegu Petra Porošenka dok je njegova administracija najavila postroženje sankcija Rusiji zbog njezine podrške separatističkim pobunjenicima u Ukrajini.

Američki predsjednik je rekao da mu je bila čast sastati se s predsjednikom Porošenkom i da su vodili dobre razgovore. To se događa nekoliko tjedna prije summita G20 u Hamburgu kada bi se mogao prvi puta sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bijela kuća je priopćila kako su Trump i Porošenko razgovarali o načinima za mirno rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini.

U Ukrajini od 2014. traje oružani sukob između proruskih separatista na istoku zemlje i snaga Kijeva u kojem je poginulo više od 10.000 osoba. Sjedinjene Države i europski saveznici koji su odredili sankcije Rusiji, zahtijevaju primjenu mirovnih sporazuma iz Minska , zaključenih 2015. kojima bi se trebalo uspostaviti primirje.

Porošenko, koji je inzistirao na činjenici da su Sjedinjene Države partner Ukrajine, rekao je da su razgovarali o vojnoj suradnji. On bi se kasnije trebao sastati s ministrom obrane Jimom Mattisom.

“Predsjednik je dao jasne upute da proširimo suradnju”, rekao je nakon susreta s Trumpom.

Nove sankcije koje je Washington najavio  odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika i dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

Sankcijama je svrha zadržati pritisak na Rusiji kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje, rekao je ministar financija Steven Mnuchin.

Rusija je odmah upozorila na te objave i obećala odgovor.

Kritizirajući “krajnje destruktivnu politiku Washingtona”, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov je zajamčio da te sankcije neće imati nikakav negativan utjecaj na zemlju, prenosi agencije RIA Novosti.

Komentiraj